Składniki na 20 sztuk:
Ciasto:
- 75 g masła
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 500 g mąki
Masa:
- 3 duże łyżki miękkiego masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mielonego cynamonu
Ponadto:
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciasta
- gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko i cukier. Gdy będzie miało temperaturę ciała dodać rozkruszone drożdże. (Ja wkładam palec jak mnie grzeje zdejmuje z pieca).
Mąkę wymieszać z solą i kardamonem. Na mąkę wlać rozczyn zagnieść ciasto. (Mieszam je najpierw drewniana łyżką, aż się składniki połączą, a potem krótko wyrabiam ręką). Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
Przygotować masę; masło utrzeć z cukrem i cynamonem. Ale nie za długo żeby się nie rozpuściło.
Ciasto rozwałkować na prostokąt na grubość około 1 centymetra. Posmarować masą, zawinąć ciasno wzdłuż długiego boku. Pokroić na około 2 cm. Włożyć w papierowe papilotki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Zostawić znowu do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz