niedziela, 3 stycznia 2016

Zapiekanka z chleba



Tani posiłek dla leniuszka. Tani bo głównym składnikiem jest chleb, kilka jajek i mleko oraz niewiele dodatków dla smaku, wedle uznania. Ale nie myślcie sobie, że to takie byle co! Zapiekanka jest naprawdę pyszna, zwarta, z chrupiącą skórka z sera, dobrze doprawiona i sycąca. A dla leniuszka bo przygotowanie jej zajmuje dosłownie 5 minut, reszta to tylko zapiekanie. I możecie ją podać w porze branchu, obiadu lub kolacji. Polecam!


Składniki
  • około 3/4 bochenka pszennego chleba, ja tym razem niestety miałam ostatnie 8 kromek ciemnego 
  • 6 jajek
  • 1/2 l mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka startego sera
  • odrobina tłuszczu do wysmarowania formy u mnie 30/21 cm
  • Do przełożenia użyłam cukinii bo akurat to było w lodówce, w oryginalnym przepisie była szynka i szpinak i było równie pysznie, może być też szczypior lub jakieś inne drobiazgi.



Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, przyprawy i mieszamy rózgą chwile by powstała w miarę gładka masa.
Chleb kroimy na kromki, a potem na kawałki. Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
Formę smarujemy olejem lub margaryną, wykładamy połowę chleba, układamy dowolne dodatki (cukinia, kiełbasa, parówki, co tam chcecie) zasypujemy połową sera.
Przykrywamy pozostałym chlebem i zasypujemy serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. przez 40-45 minut. 

Smacznego!



loading...
Prześlij komentarz