czwartek, 17 marca 2016

Roladki z łososia nadziewane sałatką



Roladki z łososia nadziewane sałatką to przepyszna kompozycja. Sałatka jest odrobinę słodka dzięki kukurydzy, ale przełamana ogórkiem, świetnie łączy się ze smakiem wędzonego łososia. Całość wyostrza połączenie niewielkiej ilości chrzanu z majonezem. Roladki przygotowuje się szybko i prosto, z pewnością nikomu nie sprawią trudności, a zachwycą smakiem. Świetnie nadają się na świąteczny stół lub kolację ze znajomymi.




Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia w plasterkach
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek posiekanego szczypiorku lub drobno posiekana biała część pory
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki majonezu i 1 łyżka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku
  • do dekoracji limonka i natka pietruszki


Przygotowanie:
Łososia rozkładamy na deseczce.
Do miski wsypujemy odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę jajka, ogórki oraz szczypior. 
Majonez łączymy z chrzanem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy do sałatki.
Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rozkładamy sałatkę na plastry łososia i zwijamy w rulonik formując roladki.
Ozdabiamy plasterkami limonki natką pietruszki. 
Roladki smakują najlepiej na zimno, dlatego warto je schłodzić przed podaniem w lodówce.

Smacznego!
loading...
Prześlij komentarz