Kotlety wieprzowe po tajsku są naprawdę rewelacyjne i proste w przygotowaniu do tego stopnia, że skoro zaskoczył nas nimi mój syn to każdy facet jest w stanie je zrobić. Przygotowuje je się bardzo szybko, a smak jest zaskakującą smaczny łączy w sobie standardowy schab ze wspaniałym smakiem kokosa i orzechów ziemnym. Mięso wieprzowe w sosie orzechowym smakuje tak obłędnie, że nawet dzieci je uwielbiają. Polecam!
Składniki na 4 kotlety:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 4 kotlety schabowe bez kości o grubości 1 cm
Sos orzechowy
- 75 ml bulionu z kurczaka lub z kostki
- 125 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
- 4 łyżki posiekanej dymki
- 1 papryka pokrojona w paski
- 4 łyżki orzeszków ziemnych (fistaszków) obranych i drobno posiekanych
Przygotowanie:
Na talerzu wymieszać mąkę, kumin, sól i pieprz. Obtoczyć z obu stron kotlety i strzepnąć nadmiar mąki.
Na dużej patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu usmażyć kotlety, po 4 minuty z każdej strony.
Wymieszać wszystkie składniki na sos, gotować na małym ogniu dwie minuty aż zgęstnieje.
Ułożyć mięso na głębokim półmisku polać sosem i oprószyć dymką, papryką i orzechami. Podawać najlepiej z ryżem albo z tajskim makaronem ryżowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz