wtorek, 5 kwietnia 2016

Sałatka w galarecie


Sałatka w galarecie, właściwie powinnam napisać sałatka w szynce w galarecie, ale to było takie strasznie długie. Mam nadzieję, że wybaczycie mi ten skrót. Cóż mogę o niej powiedzieć... A wiec jest to jarzynowa sałatka, (chyba wszyscy ją kochają, ja wprost uwielbiam), zawinięta i zalana bulionem z żelatyną. Te małe paczuszki w galarecie nie tylko smakują wyśmienicie, ale i również piękne wyglądają. Wspaniale nadają się na uroczyste kolacje czy święta, każdy będzie zachwycony taką przystawką. Polecam.




Składniki:

  • 8 długich plastrów szynki konserwowej
  • sałatka jarzynowa około 70 dag
  • 6 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru (lub 1 saszetka na litr, można już kupić takie gotowe porcje)
  • 1 l  warzywnego bulionu (Przygotowałam z włoszczyzny + 2 marchewki, ale można wykorzystać rosół jeśli nam zostanie, ewentualnie przygotować z kostki.)
  • do dekoracji natka pietruszki i marchewka z bulionu
Ponadto do klarowania bulionu 1 łyżka octu i 1 biało



Przygotowanie
Przygotować tradycyjną sałatkę jarzynową wg tego przepisu, tylko w mniejszej ilości.
Ugotować wywar warzywny, doprawić do smaku dosyć mocno bo galareta łagodzi smak i wystudzić.
Do zimnego wywaru dodać ocet i roztrzepane białko, może być nawet w proszku.
Na niewielkim mocy palnika podgrzewać bulion cały czas mieszając, aż do wrzenia. Zdjąć z kuchenki na powierzchni bulionu będzie biała, gruba piana, a pod nią klarowny bulion.
Całość należy przecedzić do czystego, suchego naczynia, najlepiej sito wyłożyć gazą albo cienkim płótnem.
Do 1 litra klarownego bulionu wsypać żelatynę i wymieszać, aż do rozpuszczenia.
Do głębokiego półmiska wlać 2-3 milimetry bulionu i wstawić do lodówki by galareta stężała.
Porcję sałatki ułożyć na plastrze szynki i zawinąć by powstał rulon wypełniony sałatką. Delikatnie spłaszczyć. Powtarzać tę czynność do wyczerpania składników.


Ułożyć paczuszki z szynką w półmisku na stężałej galarecie i odstawić do lodówki.
Gdy wywar zacznie tężeć i będzie miał konsystencje ciasta naleśnikowego (musi być płynny ale zawiesisty) polać sałatkę, ale tylko do wysokości szynki.
Ułożyć dekorację polać po każdej porcji 1 łyżką galarety i odstawić na chwilę do lodówki by stężała.
Następnie wlać pozostałą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Podać można w półmisku lub pokroić na porcje i płożyć na dekoracyjnym talerzu.

Smacznego!



loading...
Prześlij komentarz