czwartek, 14 kwietnia 2016

Wiosenna sałatka jaglana


Wiosenna sałatka jaglana to 100% zdrowa propozycja idealna na obiad, kolacje lub przystawkę. Sałatka bogata w witamy, produkty alkalizujące organizm, a przy tym szybciutka do zrobienia i mega smaczna. Od razu muszę zaznaczyć, że jest to także świetna potrawa dla wegan, wegetarian i sadzę, że mięsożercom tez zasmakuje. Polecam.




Składniki na dużą porcję:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • pęczek dymki
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek zielonego, młodego groszku w strąkach (około 100g)
  • pęczek mini kukurydzy około (100g)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (użyłam o smaku czosnku)
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukuje na drobnym sitku pod zimną wodą, następnie zlewam wrzątkiem. Do garnka wlewam 2,5 szklanki wody dodaje olej i 1 łyżeczkę soli. Gdy woda się zagotuje wsypuje kaszę i raz tylko przemieszam, a potem zmniejszam moc palnika i na małej mocy, ale pod przykryciem gotuję 13 minut.
W międzyczasie szybciutko opłukuje warzywa. Odłamuję końcówki szparagów, odrzucam, pozostałe łamię je na mniejsze kawałki. Kukurydzę i groszek również kroję na mniejsze części.
Po upływie wyznaczonego czasu wrzucam do garnka z kaszą przygotowane warzywa delikatnie tylko raz przemieszam tak by zanurzyły się w kaszy i pod przykryciem gotuje kolejne 5 minut.
Następnie zestawiam z kuchenki, kasza powinna już wchłonąć całkowicie płyn jeśli coś zostało, wystarczy znowu raz przemieszać, zdjąć pokrywę i po chwili reszta odparuje, ale już nie gotować.

Uwaga! Kaszy jaglanej nie można mieszać w czasie gotowania bo zrobi się z niej papka. By ziarna zachowały się nie sklejone, staramy się w trakcie obróbki termicznej kaszy nie ruszać, a potem szybko zdjąć z kuchenki i najlepiej po chwili przełożyć do zimnej salaterki.

Dymkę drobno pokroiłam, rzodkiewki w plasterki, a pomidorki do ozdoby nakroiłam tylko, nie przecinając ich całkowicie.
Gdy kasza lekko przestygła, pokrojone warzywa dodałam do kaszy skropiłam oliwą z oliwek, oprószyłam odrobinę solą, pieprzem i delikatnie przemieszałam. Na wierzchu ułożyłam pomidorki koktajlowe.

Smacznego!



loading...
Prześlij komentarz