środa, 4 maja 2016

Pleśniak z rabarbarem


Pleśniak z rabarbarem to jest ciasto do którego z całą pewnością będziecie chętnie wracać, bo to ciasto ma same zalety, no może poza jedną wadą, że znika tak szybko, że nie można się nim nasycić. Pleśniak jest po prostu cudowny! Wspaniałe kruche ciasto w dwóch kolorach z delikatną "pleśnią" w postaci słodkiej, puszystej pianki z bezy, który możemy przygotować jak ja z rabarbarem lub dowolnymi owocami sezonowymi. Szczerze polecam!




Składniki:

  • 250 g masła
  • 5 jajek (osobno białka na bezę i żółtka do ciasta)
  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanka = 250 ml)
  • 3 łyżki drobnego cukru do ciasta
  • szczypta soli
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łodygi rabarbaru, dodałam jeszcze 6 truskawek (lub inne owoce albo dżem)
  • 3/4 szklanki cukru do bezy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do bezy


Przygotowanie:
Ciasto można wykonać na dwa sposoby pierwszym jest oczywiście użycie malaksera, wówczas to zajmuje dosłownie kilka sekund, no i tradycyjny sposób zagniatamy ciasto ręcznie.
By przygotować kruche ciasto wysypujemy na stolnicę mąkę, proszek do pieczenia, 3 łyżki cukru, odrobinę soli, żółtka, śmietanę i masło, wszystkie składniki siekamy nożem, mieszamy i znów siekamy aż powstaną małe grudki. Potem szybko zagniatamy ciasto dłońmi. Dzielimy na 3 w miarę równe części, do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy by całe pokryło się kolorem i było gładkie. Każdą z kul zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 20 minut do zamrażalnika by stwardniały.

W międzyczasie tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180 °C. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy 3/4 szklanki cukru i łyżkę mąki.

Jasną kulkę ścieramy na dno tortownicy, układamy rabarbar pokrojony w małe kawałki. Na owoce ścieramy kolejną kulę, tym razem ciemną, a na nie rozsmarowujemy pianę z białek.
Na koniec ścieramy ostatni kawałek ciasta.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut. Gotowe odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Wówczas najlepiej się kroi.

Smacznego!


loading...
Prześlij komentarz