sobota, 28 maja 2016

Toskańska zupa pomidorowa - krem



Toskańska zupa pomidorowa - krem jest po prostu pyszna, to jedna z najsmaczniejszych zup pomidorowych jakie w ogóle jadłam. Wprawdzie nie wiem czy dlatego jest taka smaczna, że ją troszkę spolszczyłam czy dlatego, że sugerowałam się włoską recepturą. W każdym razie nie wyobrażałam sobie pomidorowej bez dodatku włoszczyzny i to jest ta znacząca różnica, którą wprowadziłam. Zupa jest gęsta i kremowa zarazem, bardzo aromatyczna i pożywna. Włosi podają ta zupę z namoczonym w niej pieczywem. Wg mnie wystarczą grzanki albo np. pulpeciki z kaszy jaglanej i na pewno będzie równie pysznie. Polecam!


Składniki:

  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w miarę drobno
  • 2-3 marchewki pokrojone na kilka mniejszych kawałków
  • kawałek selera pokrojony na mniejsze części
  • 1/2 pora trochę rozdrobniona na liście
  • 1/2 papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach albo 1kg świeżych, letnich, dojrzałych pomidorów
  • garść świeżych liści bazylii lub 1 łyżka suszonej
  • sól do smaku
  • maleńka szczypta ziaren chili, (chyba, że ktoś lubi bardzo pikantnie ale nie więcej niż 1/6 łyżeczki)
  • 1 serek topiony 100 g najlepiej Emmentaler albo Gouda
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatkowo grzanki albo 2-3 dniowy chleb bez skórki pokrojony w kostkę oraz natka pietruszki drobno posiekana


Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć wraz z czosnkiem na oliwie przez 2 minuty na końcu oprószyć solą i dodać ziarna chili. Dodać warzywa i razem smażyć przez kolejne 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Zalać 1,5 l wody i gotować przez 15 minut. Dodać pomidory i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez kolejne 15 minut. Dodać bazylię i całość zblenderować na gładki krem.
Do zupy dodać serek, (to kolejna moja zmiana, Włosi podają ją z serem Parmigiano-Reggiano posypanym już na końcu ) koncentrat pomidorowy i gotować kilka minut, aż się całkowicie rozpuści. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta można ją rozrzedzić dodając jeszcze 1 szklankę wody i chwilę pogotować.
Na końcu doprawiamy zupę sporą ilością soli i ewentualnie 1 łyżką cukru, jeśli jest zbyt kwaśna. (To zależy od pomidorów.)
Rozlewamy do miseczek podajemy z grzankami lub pulpecikami i odrobiną natki pietruszki.

Smacznego!

loading...
Prześlij komentarz