piątek, 17 czerwca 2016

Błyskawiczny chłodnik na botwince



Błyskawiczny chłodnik na botwince to dopiero zupa, wspaniała, zimna, orzeźwiająca i pożywna akurat na ta porę roku, kiedy upały zaczynają męczyć, a i botwinki i świeżego kopru jest pod dostatkiem. Ze wszystkich chłodników ten lubię najbardziej ze względu na wspaniałe walory smakowe i piękną barwę. Oczywiście na duży plus zasługuje również czas przygotowania tej szybkiej zupy, bo naprawdę robi się ją błyskawicznie. Polecam!



Składniki:

  • 1 pęczek botwinki wraz z buraczkami
  • 2 długie ogórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek dymki wraz z cebulkami
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 l kefiru
  • 1 l maślanki lub jogurtu



Przygotowanie:
W garnku wstawiam około 1,5 - 2 szklanek wody by się zagotowały. W międzyczasie płuczę botwinkę i kroję bardzo drobno wraz z łodygami i buraczkami. Wrzucam do gotującej się wody i od razu dodaję sok z cytryny i cukier. Zmniejszam moc palnika, przykrywam garnek pokrywką i gotuję przez 15 - 20 minut, nie dłużej.
W tym czasie obieram ze skórki ogórki i kroję wzdłuż na ćwiartki. Ścinam nożem gniazda nasienne i wyrzucam, a potem kroje ogórki na drobniutkie plasterki. (Ten zabieg jest konieczny, bo jakby ogórki puściły sok to zupa straciłaby na smaku i zrobiła się wodnista.)

Następnie kroję szczypior i koperek, a także przeciskam przez praskę obrane ząbki czosnku.

Do zlewu wstawiam dużą miskę i wypełniam zimną wodą, na dno miski układam ściereczkę, a na nią stawiam garnek z ugotowaną botwinką by ją jak najszybciej wystudzić.

Gdy już botwinka jest letnia dodaję kefir i maślankę oraz pokrojone pozostałe składniki. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Zupa gotowa. Jeśli kefir i maślanka jest dobrze schłodzona to dodaję od razu każdemu po dwie połówki jajka na talerz i podaje do stołu. A jeśli nie jest odpowiednio zimna, to wstawiam ją na 20-30 minut do lodówki by mocniej schłodzić.
Jeżeli zostanie coś na drugi dzień można ugotować sobie jeszcze jajka i zjeść ze smakiem jest rewelacyjna.

Smacznego!


loading...
Prześlij komentarz