wtorek, 17 grudnia 2013

Tort inny niż wszystkie - joker face


Delikatny biszkopt nasączony wanilią, przełożony pysznym kremem kakaowym z bitej śmietany, a całość okryta smaczną pierzynką z marcepanu i udekorowana lukrem. Tort Joker face, jest idealny dla osób ze smakiem ale i z humorem.




Moi synowie nie są już maluchami i kiedy przygotowuje dla nich torty urodzinowe to muszą być to ciasta z pomysłem. Faceci niespecjalnie zachwycają się ciastem, no chyba, że jest to coś niezwykłego.
Sprostałam zadaniu bo tym tortem zachwycał się nie tylko mój syn ale wszyscy, którzy go skosztowali. Idealny prezent dla kogoś z poczuciem humoru i miłośnika ciast bardzo delikatnych i nieprzesłodzonych.
Tort wykonany na bazie biszkoptu przekładanego kakaowym kremem z bitej śmietany. Dobre, ciemne kakao z bitą śmietaną sprawiają, że krem jest subtelny i niezbyt słodki. Wspaniale łączy się z biszkoptem nasączonym herbatą z wanilią lub alkoholem.




Do wykonania potrzebujemy:
Biszkopt - przepis tutaj
Lukier królewski - przepis tutaj
Marcepan – opcjonalnie
Barwniki: czerwony i czarny
2 pędzelki - bardzo cienki do konturów i drugi troszkę grubszy do wypełnienia 
1/2 szklanki przegotowanej wody wymieszanej z 1/3 szklanki aromatycznego alkoholu jak disaronno, amaretto albo campari.
lub około 3/4 szklanki czarnej herbaty, osłodzonej, niezbyt mocnej z 1 olejkiem waniliowym - by uzyskać mocno waniliowy posmak. Wg własnego uznania można użyć innych olejków smakowych lub likierów.

Krem kakaowy
Około 1 l. śmietany kremówki 36%
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanka wody
3 łyżki kakao

Schłodzoną śmietanę wlać do miski i ubijać razem z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę wsypać do wody by napęczniała, a po 10 minutach podgrzać w mikrofalówce by się rozpuściła. Nie gotować! Do wystudzonej ale wciąż płynnej żelatyny dodać 2-3 łyżki śmietany i wymieszać. A potem z powrotem wlać do kremówki i całość wymieszać, nie za długo by nie przebić śmietany.. 

Przygotowanie: 
Biszkopt przeciąć na 3 blaty, każdy nasączyć wodą z alkoholem, ale nie za mocno. Ułożyć blat na tortownicy, posmarować kremem, na to kolejny blat, krem i ostatni. 
Resztą kremu posmarować boki ciasta, wierzch i wyrównać. 

Marcepan ugniatać w dłoni, aż będzie plastyczny po czym cienko rozwałkować na bardzo cienki płat. Kładziemy na nim pergamin lub folie spożywczą i ostrożnie zwijamy w rulon by go nigdzie nie rozerwać. Rulon rozwijamy na ciasto zostawiając luźno z boku, nadmiar odcinamy nożem. 
Jeśli zostanie nam marcepan możemy przechować go w woreczku foliowym by nie wysechł do następnego użycia. 

Całe ciasto wraz z bokami wysmarować dokładnie lukrem i wygładzić. Odczekać godzinę by lukier dobrze zastygł i można zacząć malowanie. 

Do malowania można wykorzystać pozostałe resztki lukru. Najlepiej rozłożyć je do 3 miseczek i do każdej dodać kilka kropli barwnika by uzyskać dwa odcienie czerni i czerwony kolor. Nawet jeśli lukier już stwardniał w całości nadaje się do wykorzystania, ciecz (barwnik) go rozmiękczy. Jeśli używamy barwnika w proszku można dodać kilka kropli wody by rozmiękczyć lukier. Do malowania nie może być zbyt gęsty by nie tworzyć dodatkowych wzorów na torcie. Samo malowanie to chyba największa frajda więc życzę udanej zabawy i smacznych wypieków.

Uwaga: Jeśli rezygnujemy z marcepanu również musimy zrezygnować z kremu na górze i bokach by lukier nie miękł w kremie bo się rozpuści.
loading...
Prześlij komentarz