wtorek, 10 grudnia 2013

Zupa grzybowa z pieczarek

Przepis na wyśmienitą zupę grzybową, którą możemy się delektować prze cały rok. Nawet może być pierwszym daniem , które rozpocznie naszą kolacje wigilijną. 


Oczywiście najsmaczniejsza zupa grzybowa jest z podgrzybków, ale nie wszyscy są miłośnikami zbierania grzybów, a kupowanie nie zawsze jest bezpieczne. Za to pieczarki dostępne są przez cały rok. Przepis ten również można wykorzystać do gotowania grzybowej z grzybów suszonych lub świeżych leśnych - gotuje się w ten sam sposób.



Składniki:
  • Włoszczyzna (2-3 marchwie, pietruszka korzeń i natka, kawałek selera i pory)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Kwaśna śmietana, mała 12 lub 18 %
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3-4 ziemniaki
  • 700 g pieczarek( lub świeżych grzybów, suszone muszą być dzień wcześniej namoczone i gotowane w tej samej wodzie lub mieszanka świeżych i suszonych albo pieczarek i leśnych)
  • 1 łyżka oliwy do zupy
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Włoszczyznę obieramy, myjemy i drobno kroimy, zalewamy 2 l. wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, łyżkę oliwy i gotujemy na średnim gazie. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki i dalej gotować do miękkości.
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na paseczki, cebule i czosnek również obrać. Cebule kroimy w piórka i smażymy na maśle do zeszklenia, dodajemy drobno posiekany czosnek, smażymy jeszcze minutkę, dwie i dodajemy grzyby. Wszystko razem mocno solimy około łyżki soli i pieprzymy. Co jakiś czas delikatnie mieszając, smażymy całość jakieś 10 minut. Przed końcem zasypujemy łyżką mąki smażymy minutę i przekładamy do warzywnego bulionu. (W tym momencie można dodać również suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły.) Gotujemy jeszcze 10 - 15 minut do połączenia smaków. 


Przestajemy gotować dodajemy zahartowaną śmietanę (żeby śmietana dodawana do zupy nie zważyła się, należy wlać śmietanę do większego naczynia, dodać szczyptę soli. wlewać powoli gorącą zupę, ciągle mieszając i dopiero taką śmietanę z  powrotem wlać do zupy.) Zasypujemy natką pietruszki, sprawdzamy czy nie brakuje soli i pieprzu, ewentualnie doprawiamy do smaku i gotowe. Zupa jest pyszna z każdego rodzaju grzybów, przygotowywana w ten sam sposób, jeśli mamy odrobinę za mało grzybów i nasza zupa wydaje się mało aromatyczna możemy poratować się kostką grzybową.
Smacznego
loading...
Prześlij komentarz