piątek, 14 lutego 2014

Pieczony kurczak nadziewany kaszą na dwa sposoby i różne smaki


Drób bardzo często króluje na naszych stołach, jest bardzo łatwy w obróbce i daje ogromne możliwości by wykazać się pomysłowością w kuchni. Wspaniale komponuje się z owocami, grzybami, kaszą, ryżem i jeszcze wieloma innymi dodatkami. Tym razem przedstawiam przepis, a dokładnie dwa na kurczaka nadziewanego kaszą. Pierwszy będzie bardziej wytrawnie. Kasza przesmażana z cebulką i pieczarkami w towarzystwie pomarańczy. A w kolejnej odsłonie, bardziej słodko i aromatycznie, czyli kasza z jabłkami i cynamonem. Obie potrawy są bardzo smaczne idealne na niedzielny obiad lub kiedy spodziewamy się gości.



Składniki:
  • kurczak średniej wielkości około 1,5 kg
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej (jeżeli poza nadzieniem chcemy podać kurczaka z kaszą gotujemy 2 woreczki, wszystko co nie zmieści się do środka kurczaka wyłożymy do brytfanny lub na półmisek przed samym podaniem na stół)
  • 30 dag pieczarek
  • cebula
  • papryka słodka i ostra
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól, pieprz, tymianek
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • 1 duży ziemniak (niekoniecznie)

  1. Kurczaka opłukać osuszyć, miejsce przy szyjce dobrze spiąć wykałaczką by się nie rozchodziło. 
  2. Cebulę pokroić w kostkę, delikatnie zeszklić na oleju dodać umyte, osuszone i pokrojone w ćwiarteczki pieczarki dodać do cebuli i razem dusić około 15 minut do odparowania soków. Międzyczasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Jak będzie już gotowa dodać do usmażonych grzybów i jeszcze razem chwilkę przesmażyć - około 3 minut.
  3. Kurczaka natrzeć wewnątrz delikatnie solą i pieprzem.
  4. Napełnić kurczaka po same brzegi mocno wciskając usmażoną kasze z grzybami.
  5. Ułożyć kurcze piersią do góry, skrzyżować nóżki i związać nitką, a otwór zamknąć kolejnymi wykałaczkami.
  6. Wysmarować blachę lub brytfannę miękkim masłem i dokładnie wszystkimi przyprawami natrzeć z każdej strony kurczaka tak mocno by nigdzie nie było widać skórki.
  7. Kurczak koniecznie musi być ułożony piersią do góry, dokładamy umytego ziemniaka, zamykamy naczynie lub przykrywamy folią żaroodporną i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na godzinę.
  8. Po godzinie zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Ściągamy folię i dalej pieczemy kurczaka by się ładnie zbrązowiał kolejne 15 minut. Łącznie pieczemy kurczaka 1 godzinę i 45 minut.
Jak widać na zdjęciu u mnie kurczak podany jest z kaszą i pomarańczą z której wyciskam sok bezpośrednio na krojone mięso.

Przepis drugi - kurczak faszerowany kaszą z jabłkami i cynamonem.



Kurczaka z jabłkami przygotowujemy niemalże identycznie. Zamiast pieczarek i cebuli potrzebujemy 2 jabłka i łyżkę cynamonu. Ugotowaną kaszę mieszamy z obranymi pokrojonymi w kostkę jabłkami (można utrzeć jabłka na jarzynowej tarce) i cynamonem. Rezygnujemy również z czosnku reszta przypraw pozostaje bez zmian. Faszerujemy kurczaka i pieczemy dokładnie tak samo jak w pierwszym przepisie.


loading...
Prześlij komentarz