wtorek, 11 marca 2014

Muffiny czekoladowe



Babeczki zwane muffinkami -  to rodzaj ciasta tak łatwego w przygotowaniu, że nawet największy antytalent odniesie tu sukces. Mimo, że są tak proste i szybkie w wykonaniu, to są naprawdę bardzo smaczne.











Możemy je fantastycznie udekorować by wyglądały i smakowały zachwycająco. 

U mnie do dekoracji posłużył mi krem (bita śmietana z mascarpone), którego dzień wcześniej nie wykorzystałam w całości przy innym cieście. Dodatkowo przejrzałam swoje wszystkie słodkie drobiazgi typu: groszki, pianki, kolorowy cukier, posypki i inne by babeczki były bardziej kolorowe i różnorodne.

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 180 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g ciemnej czekolady pokruszonej na drobne kawałeczki
  • 2 łyżki kakao
  • 250 ml mleka w temp pokojowej
  • 100 g rozpuszczonego przestudzonego masła
  • 1 jajko
Dodatkowo 12 papilotek do wyłożenia foremek


Przygotowanie:
Przygotowując te muffiny kierujemy się jedną zasadą. Mianowicie wszystkie mokre składniki mieszamy w jednym naczyniu, a płynne składniki łączymy ze sobą w kolejnym naczyniu. Kiedy mamy już wymieszane składniki zawartość naczynia z mokrymi składnikami przelewamy do suchych. Całość delikatnie przemieszać do połączenia składników. 

Nagrzewamy piekarnik do 200 C, a w międzyczasie napełniamy foremki wyłożone papilotkami do 3/4 wysokości foremki. Babeczki pieczemy około 20 minut. Po 15 sprawdzamy patyczkiem.


loading...
Prześlij komentarz