czwartek, 13 marca 2014

Spaghetti z sosem pomidorowym, czerwoną fasolą, kukurydzą i oliwkami

Spaghetti w moim domu pojawia się bardzo często, a to przez wzgląd na mojego męża, który je po prostu uwielbia. Niestety bardzo rzadko zdarza nam się zjadać makaron z samym sosem pomidorowym, za każdym razem urozmaicam je wymieniając niektóre składniki.
Dziś w dość prostej formie ale niemniej smacznie.




Składniki dla 3 osób:

  • Około 400 gr makaronu
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 10-12 oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 -3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • 3 łyżki utartego parmezanu
  • Przyprawy: bazylia, tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Do garnka lub na dużą patelnie wlewamy oliwę, kiedy się rozgrzeje wrzucamy posiekaną w kostkę cebule i drobniutko posiekany czosnek. 
  2. Smażymy dosłownie chwilkę i dodajemy puszkę fasoli i kukurydzy wcześniej przepłukaną na sitku pod bieżącą wodą. 
  3. Następnie dodajemy pomidory z puszki z całą zawartością i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy około 15 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
  4. W między czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  5. Mniej więcej po 10-12 minutach gotowania sosu pomidory są już na tyle rozgotowane, że możemy wszystko doprawić używając świeżych ziół i wymienionych przypraw. 
  6. Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencje, pomidory całkowicie się rozgotują,  jeżeli wydaje nam się trochę za gęsty możemy dolać odrobiny wody z gotującego się makaronu.
  7. Do zagotowanego sosu dodajemy  połowę utartego sera oraz oliwki pocięte na plasterki i całość wymieszamy.
  8. Ugotowany makaron przekładamy do garnka z sosem i dobrze wymieszamy by sos
    dokładnie oblepił każdą nitkę makaronu.

Teraz pozostaje już tylko nałożyć makaron na talerz, posypać odrobiną sera i zjeść.

Smacznego
loading...
Prześlij komentarz