piątek, 18 kwietnia 2014

Ryba z warzywami i sosem chrzanowo - beszamelowym


Dziś piątek więc na obiadek proponuję rybkę, zapiekaną z brokułami pod beszamelem. Przepis jest banalnie prosty, rybka wyborna, a i wszystko do zrobienia przy niewielkim nakładzie czasu i pracy.




Składniki na 3 osoby:
  • 750 g filetów ryby (u mnie mintaj)
  • Brokuł
  • Cytryna,
  • Sól
  • Pieprz
  • 50 gram startego sera do brokuła

Rybę skropić sokiem z cytryny doprawić solą i pieprzem i zostawić.
Brokuł gotować w osolonym wrzątku (od zagotowania się wody)5 minut, nie dłużej żeby się nie rozgotował. 

Przelać zimną wodą i zostawić na sitku.
Nastawić piekarnik na 190 stopni C. i przygotować sos.
W naczyniu ułożyć jedną warstwę ryby, rozsmarować na niej 1/3 sosu i ułożyć kolejną warstwę. Zalać sosem ułożyć brokuły podzielone na różyczki, obsypać je serem. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30  minut do zarumienia.



 Sos beszamelowy z chrzanem
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • sól do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 gr tartego sera (może być parmezan)
  • 4 łyżeczki chrzanu
 Rozpuścić tłuszcz w małym garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 3 minuty na średnim ogniu cały czas mieszając. Stopniowo wlewać mleko bez przerwy mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.  Doprawiamy, solą sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Dodać ser, chrzan i mieszać, by uzyskać jednolitą masę.

Smacznego!
loading...
Prześlij komentarz