piątek, 25 kwietnia 2014

Chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem i sos francuski



Na wiosnę zdecydowanie lżejszego. Nie wiem jak Wy, ale ja po każdych świętach mam okres w którym muszę odetchnąć od tego kulinarnego przepychu. Widok stołów uginających się pod zastawą, z nieograniczoną ilością mięs, kiełbas i ciast jest dobry na święta, które na szczęście nie trwają zbyt długo, w przeciwnym razie wzrost osób z nadwagą byłby znaczący J
Osobiście uwielbiam święta i szczerze mówiąc wyczekuję ich cały rok. Wszystko jest takie wyjątkowe i niepowtarzalne, a czas spędzony z bliskimi – bezcenny, ale cieszę się również, ze trwają tak krótko :)



Sałatka, którą proponują jest również wyjątkowa, po pierwsze jest bardzo smaczna i bardzo prosta. Nie ma w niej absolutnie nic skomplikowanego, można przyrządzić ją o każdej porze roku z uwagi na dostępność właśnie tych produktów. Tylko 5 składników, a stworzy wyśmienitą sałatkę również dla osób liczących kalorie, która będzie doskonałą propozycją na lunch, lekki obiad, lub kolacje.

Składniki:
  • Główka sałaty
  • 2 papryki
  • Świeży ogórek
  • Ser feta light
  • Filet z kurczaka
  • Sól, pieprz

Filet z kurczaka posolić i popieprzyć usmażyć na grillowej patelni lub zwykłej z odrobiną oleju (najlepiej patelnie tylko spryskać olejem, wówczas jest najmniejsze zużycie tłuszczu) i pokroić w kostkę. Ser również pokroić w kostkę. Warzywa umyć, papryki oczyścić z nasionek. Sałatę porwać na drobniejsze kawałki, paprykę i ogórka pokroić na cienkie talarki, lub wg uznania. Warzywa ułożyć na półmisku polać sosem, posypać serem i kawałkami kurczaka.
Smacznego!

Sos francuski:
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka francuskiej musztardy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos można wzbogacić dodając jeszcze 1 łyżkę octu balsamicznego, ale by zneutralizować kwas konieczna będzie dodatkowo łyżeczka miodu.

Wszystkie składniki kolejno wymieszać ze sobą do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji.


loading...

Brak komentarzy: