niedziela, 27 kwietnia 2014

Łaciate ciasto z jogurtów bez pieczenia



Fantastyczne ciasto na cieplejsze dni i nie tylko. Jest bardzo lekkie, jednocześnie bogate w owoce i galaretkę, przyjemnie orzeźwia niczym lody, atrakcyjnie wygląda i dobrze smakuje.




Składniki:
  • 3 jogurty naturalne każdy po 400 g (mogą być owocowe lub waniliowe)
  • 3 i pół łyżki żelatyny – rozpuścić w 100 ml wrzącej wody
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka oleju


Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i ostudzić by szybko stężała wystudzoną wstawić do lodówki.
Jogurty przelać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i rozpuszczoną, ale już wystudzoną żelatynę.
Masę jogurtową podzielić na 2 części do jednej dodać kakao.
Owoce pokroić na małe kawałki.
Tortownicę lub dowolną formę wysmarować olejem, wówczas zastygnięte ciasto ładnie się wyślizgnie i nigdzie się nie przyklei.
Gdy galaretka jest już sztywna zaczynamy układać ciasto w formie. By uzyskać efekt łaciatego ciasta nakładamy na przemiennie łyżkę ciasta ciemnego, trochę owoców, kilka kawałków galaretki (stężona galaretkę pokroić łyżką lub nożem na niewielkie kawałki), łyżkę ciasta jasnego, powtarzać tą czynność aż do wyczerpania wszystkich składników.
Ciasto jest całkowicie gotowe i łatwe do wyciągnięcia i krojenia po 4 godzinach.

Smacznego

loading...
Prześlij komentarz