wtorek, 29 kwietnia 2014

Tarta z kurczakiem i warzywami


Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Przyrządza się je na dwa sposoby na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania tarty używa się ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego. Odmianą tarty jest quiche przyrządzany zawsze wytrawnie. Tarta z kurczakiem i warzywami, którą proponuje szczególnie polecam osobom zajętym gdyż jest naprawdę pyszna z niewielką ilością zalewy by wyróżnik smak warzyw, przypraw, mięsa i bardzo szybka w przygotowaniu. Użyłam gotowego francuskiego ciasta, ale oczywiście można wybrać każde inne i przygotować samemu. Poniżej dodatkowo przepis na kruche ciasto do tarty.




Składniki: 
1 op. francuskiego ciasta


Składniki na farsz:

  • 15 pomidorów koktajlowych
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pierś z kurczaka (filet)
  •  2 łyżki oleju do smażenia
  • Przyprawy : kilka ziarenek chili, sól do smaku, ½ łyżeczki słodkiej papryki, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka jakieś mieszanki ziołowej (można samemu stworzyć dodając trochę tymianku, bazylii, pietruszki, kolendry)

Zalewa: 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 plaster żółtego sera drobno posiekany lub łyżka sera startego na tarce.
  • Szczypta soli

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli



Należy pamiętać, że wyrobione ciasto należy przed pieczeniem mocno schłodzić w lodówce 30 – 50 minut.


Przygotowanie:
Dużą formę (ja użyłam formę do pizzy) wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem. (Ja zostawiłam niewielki fragment ciasta na dwa serduszka.)
Ciasto gęsto nakłuwać widelcem. By uniknąć wysokiego rośnięcia przykryć papierem i wysypać fasolkami. Można również bezpośrednio po upieczeniu nakryć czystą ściereczką i trochę przycisnąć deską.  Ciasto piec 20 minut w temp. 200 st. C.



W trakcie pieczenia ciasta mamy czas na przygotowania nadzienia chyba, że sami wykonujemy ciasto kruche wówczas można się tym zająć kiedy ciasto się chłodzi.



Brokuły gotować w osolonej wodzie powinny być lekko twardawe więc wystarczy 5-6 minut od zagotowania wody.
Pomidory pokroić na połówki.
Cebule i mięso pokroić w kostkę, a czosnek drobniutko posiekać.

Mięso smażyć na rozgrzanej patelni natłuszczonej olejem wraz ze wszystkimi przyprawami, gdy straci swój surowy wygląd, różowy kolor będzie zmieniał się na biały dodać cebulę, czosnek i jeszcze chwilę smażyć, aż cebulka się zeszkli wówczas i kurczak nabierze rumianego wyglądu.

Wszystkie składniki zalewy wymieszać ze sobą, jajka dobrze roztrzepać.
Upieczone ciasto zostawiamy na blasze gdy jest lekko wystudzone ( nie musi być zimne) posmarować wierzch ciasta cała zalewą.


Teraz rozłożyć kolejno kawałki smażonego mięsa z cebulą i czosnkiem, brokuły podzielone na różyczki i połówki pomidorów miąższem do góry.
Pozostałe ciasto ukulać w cienki wałeczek podzielić na dwie części i ułożyć z nich serca.


Tak przygotowaną tartę ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut do czasu, aż serduszka będą ładne rumiane i piec w temp 180 st. C.
Smacznego

Uwagi:

Farsz można dowolnie wymieniać w zależności czym akurat dysponujemy.
loading...
Prześlij komentarz