czwartek, 1 maja 2014

Muffiny biało czarne ze śliwkami


Muffiny są doskonałe na każdą okazję, jak również na prezent kiedy wybieramy się w gości lub na piknik. Ich główna zaleta to wspaniały smak , łatwość i szybki czas przygotowania.
Nie zawsze dysponuje czasem, i nie zawsze mam gotowe wypieki kiedy wpada rodzinka lub znajomi. Wówczas piekę muffinki, bo to bardzo szybko, nie trzeba długo czekać by zjeść coś naprawdę smacznego. Te muffiny powstały dokładnie przy takiej samej okazji. Wpadła synowa, zaprosiłam ją na kawę do kuchni i szybciutko wymieszałam składniki. Czas przyjemnie płynął na rozmowie i nawet się nie spostrzegłyśmy, kiedy dzwonek kuchenki przerwał dyskusje informując, że babeczki są już gotowe. Smakują wyśmienicie zarówno kiedy są jeszcze ciepłe jak i nawet kolejnego dnia. Choć niestety rzadko się zdarza by dorwały do następnego dnia.





Składniki:

  • 115 g margaryny Flora lub jakieś innej roślinnej
  • 115 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 150 ml mleko
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 śliwek
  • 12 papierowych papilotek



Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 
  2. W misce, margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę. 
  3. Dodać jajka, mleko, wanilię i dobrze wymieszać.
  4. Następnie mąkę i proszek do pieczenia i mieszać aż się połączą.
  5. Masę podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i wymieszać. 
  6. Śliwki podzielić na ćwiartki albo połówki wedle uznania. 
  7. Blaszkę wyłożyć papilotkami i napełniać do 6 po 2 łyżki jasnej masy dodać połówkę śliwki i dwie łyżki ciemnej masy. 
  8. Kolejne 6 odwrotnie najpierw ciemna masa, śliwka i jasna masa.
  9. Przygotowane muffiny włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 – 30 minut do suchego patyczka.
  10. Babeczki wykładamy na kratkę do wystudzenia. Bardzo smaczne są bez dodatków, ale można dowolnie udekorować bitą śmietana, czekoladą albo cukrem pudrem.

Smacznego

Uwaga: owoce można użyć dowolne wg uznania, jakie lubimy najbardziej lub jakimi akurat dysponujemy.

loading...
Prześlij komentarz