poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Szybka, zielona sałatka oraz sos winegret biały


Proponowana zielona sałatka jest wspaniała w towarzystwie grzanek jako przystawka, takie małe co nieco przed daniem głównym. Serwuje ją także, jako dodatek do mięsa lub lekką kolacje. Bób, sałata i cukinia to zestaw wielu witamin i niebanalna kompozycja. Dlatego sałatka nie jest nudna, ani trudna, więc zjedz wszystko i nie żałuj sobie bo to samo zdrowie.





Składniki:
  • 1 kulka mozzarellii
  • 1 niewielka sałata
  • 2 cukinie
  • 1 szklanka ugotowanego bobu
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 mini bagietka czosnkowa lub połowa zwykłej bagietki, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz 2 łyżki miękkiego masła
  • Sól
  • Odrobina kopru do grzanek

 
Sos winegret biały (vinegrette) ze śmietaną
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany (lub greckiego jogurtu)
  • Sól, pieprz do smaku 


Przygotowanie:
Sałatę umyć i liście poszarpać na mniejsze cząstki włożyć do miski.
Cukinie, jeśli jest młoda tzn. jej długość nie przekracza 18 cm, a skórkę łatwo można uszkodzić paznokciem wystarczy umyć, przeciąć wzdłuż i pokroić na cieniutkie plasterki, (księżyce), delikatnie posolić i poczekać by puściła sok.
Cukinie starsze należy obrać ze skórki, ale dalej postępować jak w przypadku młodego warzywa.
Kiedy pojawi się sok należy się go pozbyć, a cukinię dodać do sałaty.
Z bobem postępujemy podobnie jak z cukinią, jeśli jest młody dodajemy go po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu wraz ze skórką w przeciwnym wypadku musimy go obrać ze skórki.
Mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić około 20 minut w lodówce. Podawać w towarzystwie cytryny lub grzanek.


Grzanki:

Bagietkę pokroić pod skosem na nieco grubsze plastry, masło dokładnie wymieszać z czosnkiem, koprem, dosolić i posmarować każdy kawałek bagietki. Wszystkie kawałki opiec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C przez około 10 minut, aż masło całkowicie wsiąknie w nie i bardzo delikatnie się zrumienią. Wtedy są najsmaczniejsze.



Smacznego!
loading...
Prześlij komentarz