poniedziałek, 19 maja 2014

Bakłażany zapiekane z wątróbką



Bakłażany - przedstawiciele kuchni greckiej, a zapiekane z wątróbką, pychota.
Lubicie takie połączenia? Mięso jakiekolwiek by nie było zawsze świetnie komponuje się z warzywami. Nawet typowi zjadacze mięsa ze smakiem pożerają takie kompozycje. Osobiście uwielbiam zapiekać różne warzywa z mięsami bo super nadają się na obiad, kolację czy imprezę. Pięknie zdobią półmiski, a i wszyscy zjadają je ze smakiem. Do tej potrawy możemy wykorzystać każdy rodzaj wątróbki, zapieczona w bakłażanie jest krucha i smakuje rewelacyjnie. Przekonajcie się sami to jest pyszne.




Składniki na 3 bakłażany:
  • 30 -40 dag wątróbki 
  • 1 cebula 
  • 1 czerwona papryka 
  • Oliwa do smażenia 
  • 80 g startego żółtego sera 
  •  Przyprawy sól, pieprz 
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, rozciąć wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrążyć cały miąższ. Oprószyć środek solą i zostawić. Miąższ posiekać na drobniejsze cząstki.
Cebulę obrać, paprykę pozbawić nasion i pokroić na większa kostkę lub w pół piórka.
Wątrobę umyć pozbawić żyłek i pokroić na kawałki.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać wątrobę i smażyć co jakiś czas przewracając na patelni by z każdej strony wątroba straciła swój krwisty kolor. (Temperatura mojej kuchenki jest w skali od 1 do 6 smażę na 4.)
Kiedy wątroba nie jest już krwista dodać paprykę i dalej smażyć jakieś 2-3 minuty.
Po tym czasie dodać posiekany miąższ i wszystko dusić około 5 minut co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie łyżeczką ciemnego sosu sojowego. Doprawione dusić jeszcze 1-2 minuty i zdjąć z ognia.
Bakłażany opłukać z soli, delikatnie oprószyć pieprzem i napełnić nadzieniem.
Ułożyć na blasze i zasypać serem. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika na 35 minut. Smacznego
loading...
Prześlij komentarz