niedziela, 18 maja 2014

Ciasto - tygrysek


Dziś światowy dzień pieczenia więc i u mnie też małe co nieco z piekarnika. A, że mamy dziś dzień piękny i słoneczny to koniecznie coś szybkiego by czasu w kuchni za wiele nie tracić. Padło na tygryska, ciasto bardzo smaczne, łatwe do przygotowania, co smakiem i wyglądem zachwyca.


Jednego razu pokusiłam się o tygryskową dekorację, którą możecie zobaczyć na tej stronie. Niestety nie wyszła mi tak pięknie jak na tutorialach, ale i tak gościom się podobała. Dziś ciasto tylko w posypce z cukru pudru, smakuje równie pysznie. Na szczęście dekoracja tylko zachęca do skosztowania, a smaku nie zmienia. Musicie wiedzieć, że ciasto to ma jeden niezwykłą zaletę, składnik, który możemy zmieniać i tym samym zmieniamy smak ciasta. Mianowicie sok pomarańczowy. Niemalże za każdym razem używam innego płynu próbowałam już z ice tea, fantą, mlekiem połączonym z wanilią za każdym razem smakuje inaczej ale naprawdę pysznie. Spróbujcie sami – polecam. 



Składniki na tortownicę 23 cm:
  • 4 jajka 2 ½ szklanki mąki pszennej (430 g) 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 szklanka soku pomarańczowego lub innego smakowego płynu (250 ml) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka cukru, (240 g) 
  • Cukier waniliowy 2 łyżki kakao 
Przygotowanie: Tortownicę wysmarować margaryną, a pozostałą rozpuścić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzeć na puszystą jasna masę wraz z cukrem.
Dodać mąkę, margarynę połowę soku i wszystko miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie powoli cały czas miksując dodać pozostały sok, by ciasto zrobiło się bardzo lejące.
Teraz podzielić ciasto do dwóch naczyń.
Do jednej części dodać kakao, a do drugiej mąkę. By konsystencja obu ciast była jednakowa. Ponownie przemieszać ciasta w celu połączenia składniku i wlewać do formy.


Ciasto wlewać do formy naprzemiennie. Trochę ciasta jasnego, trochę ciemnego. Będą rozchodziły się okręgi z jasnej i ciemnej masy. Cały czas wlewać ciasto w to samo miejsce, a potem stworzyć więcej okręgów w celu stworzenia różnych tygrysich łatek jak na zdjęciu. Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego do 170 st. C. piekarnika i piec około 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego
loading...
Prześlij komentarz