piątek, 16 maja 2014

Makaron penne z cukinią i szparagami


Skoro wiosna i piątek to może coś lekkiego. Tak więc makaron z warzywami. Tradycyjnie używam warzyw sezonowych czyli cukinia i szparagi. Smakują wybornie i ze sobą łączą się doskonale. Przygotowałam również kompozycję mięsną ze względu na męża. Choć nawet on, który nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa stwierdził, że taki makaron może jeść z samymi warzywami. Lekko oprószony parmezanem jest tak pyszny i syty, że nie wymaga innych dodatków. 






Składniki:

  • 3 cukinie (około 20 cm każda) 
  • Pęczek zielonych szparagów 
  • Około 300g makaronu penne lub farfalle również są idealne do tego dania 
  • 4 ząbki czosnku 
  • ½ pęczka natki pietruszki 
  • 20 g parmezanu 
  • 100 ml śmietany 18% 
  • Przyprawy: sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy do smażenia 

\
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente.


Warzywa myjemy od bieżącą wodą. Od cukinii odcinamy końce i kroimy na ćwiartki i na plastry, a od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i również kroimy na kawałki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 2 minuty cukinie i dodajemy szparagi. Razem co jakiś czas mieszając smażymy wszystko jeszcze 5 minut.


Pod koniec smażenia dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Podlewamy 100 ml wody i 100 ml śmietany, dusimy całość 2 minuty, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i makaron. Całość dokładnie wymieszać ze sobą i ponakładać na talerze. Delikatnie oprószyć serem.
Smacznego




loading...
Prześlij komentarz