czwartek, 15 maja 2014

Warzywna potrawka z kurczakiem, melonem i migdałami


Dziś szczególnie dla zabieganych proponuję jednogarnkową potrawkę z kurczaka i warzyw z dodatkiem melona. Oczywiście można dodać inny owoc np. jabłko wg. własnych upodobań, ja akurat miałam ten. Kurczakowi towarzyszy czerwona papryka, cukinia, przyprawy i melon. Wszystkie składniki sprawiają, że potrawka jest ładna, kolorowa, aromatyczna i smaczna w dodatku nie wymaga dużego wkładu czasu i pracy.




Składniki:
  • Pierś z kurczaka
  • Duża cukinia
  • Papryka
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki migdałów
  • Łyżka przecieru pomidorowego
  • Ćwiartka melona (+-)
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Przyprawy: sól, bazylia, pieprz, pół łyżeczki ziarenek chili, pół łyżeczki ziół prowansalskich


Przygotowanie:
Warzywa umyć, cukinie pokroić na plastry, paprykę w paski, cebulę półksiężyce. Filet umyć pokroić w większą kostkę. Melona obrać pozbawić nasion i pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.


Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso i dalej smażyć, aż straci surowy kolor (zrobi się białe). Dołożyć pozostałe warzywa i ziarenka chili, smażyć kilka minut. Dodać drobno posiekany czosnek, migdały i smażyć jeszcze minutkę, po czym dodać koncentrat pomidorowy. Podlać 150 ml wody, dodać zioła i dusić pod przykryciem 10 minut. W 100 ml zimnej wody rozpuścić mąkę, roztwór wlać do potrawki oraz kawałki melona. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, gdyby było za gęste można dodać jeszcze odrobinkę wody i zagotować. Podawać z 
pure ziemniaczane, ryżem, makaronem albo kaszą kuskus.
Smacznego



loading...
Prześlij komentarz