środa, 14 maja 2014

Andruty – pyszne wafle z nadzieniem


Kruche wafelki przekładane słodką masą kajmakową, oblane czekoladową polewą i obsypane prażonymi migdałami i orzechami. Wafelki w tej postaci są doskonałe na każdą okazję, wyglądają rewelacyjnie i smakują wyśmienicie. Spróbujcie sami by się przekonać. 







Składniki:

  • 1 paczka andrutów
  • 1 puszka masy kajmakowej lub krówkowej
  • 2 łyżki dżemu lub przecieru z malin albo truskawek
  • 125 g masła

Wierzch - polewa
  1. 100 g masła
  2. 4 łyżki ciemnego kakao
  3. 4 łyżki cukru pudru
  4. 3 łyżki mleka
  5. 2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych i 2 łyżki migdałów



Przygotowanie:
Masło utrzeć na puszysta masę, dodać dżem i masę kajmakową. Dzięki owocom krem będzie nadal słodki, ale nie przesłodzony. Miksować kilka minut, aż do uzyskania puszystego gładkiego kremu. Posmarować wafle i ułożyć jeden na drugim.  Po wykorzystaniu wszystkich położyć na wierzch deskę do krojenia by się nie odkształciły i tak zostawić je na około 2 godzin.
Przygotować polewę. W maleńkim rondelku zagrzać mleko dodać, masło kiedy będzie się rozpuszczać zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać cukier i kakao i mocno rozmieszać rózgą. Powstanie gęsta i mocno czekoladowa polewa. Posmarować nią wierz i obsypać wcześniej delikatnie uprażonymi orzechami i migdałami. Polewa zastyga błyskawicznie więc można od razu pokroić andruty na mniejsze kawałki i gotowe.
Wafelki można przechowywać do 3 dni w lodówce, choć wówczas trochę bardziej zmiękną, niektórzy nawet takie wolą bardziej. Kajmak to tylko jedna z propozycji. Andruty doskonale smakują z każą konfitura samodzielnie lub w połączeniu z kremem, albo z samymi kremami o różnych smakach.

Smacznego
loading...
Prześlij komentarz