wtorek, 13 maja 2014

Sos barbecue


Najbardziej popularny sos do grilla. Idealnie komponuje się z wieprzowiną i drobiem, używany również w wielu potrawach azjatyckiej kuchni. W mojej wersji gęsty brunatny, kombinacja słodkiego i ostrego smaku.







Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku zmiażdżone przez praskę
  • 1/2 łyżeczki ziarenek chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć czosnek z ziarenkami chili. Dodać koncentrat, przemieszać. W wodzie rozpuścić mąkę i zalać. Połączyć z pozostałymi składnikami i mieszając gotować do zgęstnienia. Sos smakuje na zimno i na ciepło. Ostatnio podawałam w towarzystwie chińszczyzny, smakowało wyśmienicie.
Smacznego


loading...
Prześlij komentarz