poniedziałek, 12 maja 2014

Zupa kalafiorowa



Kalafiorowa to jedna z tych zup, która dominuje na polskich stołach wiosenną porą. Wreszcie można zrezygnować z mrożonek i przygotować pyszną, świeżą pachnącą świeżym koperkiem i pietruszką zupę. U mnie tradycyjnie przygotowywana bez mięsa, prosto i smacznie.




Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 2-3 marchewki
  • Ćwiartka selery lub bardzo mały
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka kopru
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 4 ziemniaki około 40 dag
  • 2 kostki bulionu
  • Łyżka oliwy
  • Sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Marchew obrać, pokroić w talarki, seler obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 l wody, dodać oliwę i zagotować. Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki w kostkę i dodać do warzyw razem z kostkami bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Posiekać koperek, pietruszkę i dodać do zupy. Doprawić śmietaną i ewentualnie solą i pieprzem.


Uwaga
Należy pamiętać o zahartowaniu śmietany. Tzn., śmietanę wlewamy do naczynia dodajemy zupę, mieszamy i dopiero z powrotem do garnka by się nie zważyła.

Smacznego

loading...
Prześlij komentarz