sobota, 31 maja 2014

Ciasto jogurtowe z morelą, mango, pomarańczą i galaretką


Ciasto jogurtowe z morelą, mango, pomarańczą i galaretką Fantastyczne ciasto na upalne dni, bardzo orzeźwiające, lekkie, pięknie się prezentuje i wybornie smakuje. Tak zwany jogurtowiec jest szybki w przygotowaniu, oczywiście bez pieczenia, bez cukru, a mimo to słodki doskonały dla maluchów i dorosłych. Kolejna ciekawostką jest to, że przygotowuje się go do góry nogami. :) Wiem to dziwnie brzmi, ale jeśli zalewamy owce galaretką to owoce zawsze są na dole, w tym cieście piękne, słoneczne pomarańcze stanowią sam wierz ciasta – piękną dekorację, Polecam.





Składniki: 
  • 1 dojrzałe mango 
  • 3 pomarańcze 
  • 3 morele 
  • 2 jogurty naturalne nisko tłuszczowe po 450 g (najlepiej greckie) 
  • 7 łyżeczek żelatyny 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe 
  • Wanilia z jednej laski 
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania tortownicy 

Przygotowanie: 
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek. Obie galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia. 
W tym czasie należy obrać mango i pomarańcze, rozpołowić morele i wyjąć pestki. 
Pomarańcze kroimy na plastry, pozostałe owoce jak nam wygodnie. 
Olej należy wylać na kawałek zwiniętego w kostkę ręcznika papierowego i dokładnie wysmarować nim tortownice. Tortownica musi by wysmarowana by galaretka bez problemu odkleiła się od dna, dlatego należy zwracać uwagę by wykonać tę czynność starannie. 
Na dno tortownicy układamy w okrąg pomarańcze, jak widać na zdjęciu każdy plaster minimalnie zachodzi na kolejny. 



Owoce zalewamy niewielką ilością zimnej galaretki i wstawiamy do lodówki by pierwsza warstwa była lekko ścięta. Jeżeli nie jesteście pewnie tortownicy czy jest szczelna by galaretka nie wyciekła dobrze jest ustawić tortownice na desce do krojenia wyłożonej folią, idealna podstawa zabezpieczy przed wyciekaniem. 
Po jakiś 25 min pierwsza warstwa powinna być już stabilna wlewamy pozostałą galaretkę i ponownie odkładamy ciasto do lodówki do stężenia. Jak galaretka się zetnie zabieramy się za kolejne etapy nie wcześniej bo ciasto mogłoby zacząć się ścinać w misie miksera. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z obu części dodajemy do jogurtów. 
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklance gorącej wody, mieszając aż się rozpuści i zostawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną żelatynę wlewamy do jogurtów i całość miksujemy przez chwilę by żelatyna i wanilia debrze się rozprowadziły i połączyły. 
Dodajemy do misy z jogurtem owoce, teraz pozostaje już tylko delikatnie łyżką wymieszać owoce z jogurtem i wlać na galaretkę. 



Ciasto powinno chłodzić się minimum 4 godziny, po tym czasie można już je przełożyć na talerz czy tortownicę. By przełożyć ciasto należy obkroić boki i zdjąć boczną część formy, potem kładziemy talerz na ciasto i trzymając talerz wraz z ciastem za dno tortownicy obracamy je do góry nogami. Teraz delikatnie podważamy krawędź dna tortownicy, która znajduje się na samej górze i już ręką ściągamy dno. Odkrywa się piękna pomarańczowa dekoracja. Spróbujcie sami!

Smacznego 


Uwaga:
Ciasto oczywiście można przygotować w tradycyjny łatwy sposób tzn zaczynając od umieszczenia na dnie tortownicy masy jogurtowo-owocowej, a na końcu dopiero zalać galaretką. Wg uznania:)


loading...
Prześlij komentarz