sobota, 31 maja 2014

Pizza w kilku odsłonach




Pizza to danie, które obroni się o każdej porze roku. W dodatku to potrawa na tyle praktyczna, że każdy znajdzie coś dla siebie. Wszystko zależy od nadzienia jakie przygotujemy. Wystarcza niewielkie zmiany i różne zioła by smakowała inaczej. Spróbujecie moich propozycji sa przepyszne :)


Zaprezentuje trzy różne pizzę z jednego ciasta. Zapewniam Was, że nie może się nie udać, ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, a nadzienie niesamowicie smaczne. W dodatku nie trzeba czekać, żeby wyrosło. Przygotowałam 3 najbardziej popularne smaki hawajską, margheritę i wiejską, więc z całą pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Kto je jadł, zawsze twierdził, że najlepsze, więc zapraszam do spróbowania, wierzcie mi warto :)



Ilość ciasta jest przewidziana na 3 duże pizze średniej grubości, jeżeli chcecie mniejsze można zrobić z połowy ciasta. Jeśli trzy dzielimy ciasto na 3 części.

Ciasto: 
1 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
½ szkl. oleju
½ l. wody letniej
½ łyżeczki soli

Ciasto zagniatamy około 10 minut aż z łatwością będzie samo odchodziło od dłoni. Po przygotowaniu ciasta od razu można przygotowywać pizzę.


Pizza Margherita:
Ciasto wg przepisu wyżej
Farsz:
Ser mozzarella do pizzy
Oliwki Ser żółty starty
Sos pomidorowy przygotowany z 1 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżek ketchupu z dodatkiem 1 łyżeczki oregano, odrobiny soli i pieprzu, 1 łyżki oliwy i 1 łyżki wody.
Wystarczy wszystkie składniki wymieszać do połączenia.


Przygotowanie: 
Rozwałkować ciasto na wielkość blachy, posmarować sosem, gęsto poukładać mozzarellę, pomiędzy pokrojone oliwki i oprószyć serem.
Piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 220 stopni około 20 minut aż ser się rozpuści.

Pizza Hawajska
Ciasto wg przepisu wyżej
Farsz:
Ser mozzarella do pizzy
½ puszki ananasa
6 plastrów szynki
Ser żółty starty
Sos pomidorowy przygotowany z 1 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżek ketchupu z dodatkiem 1 łyżeczki oregano, odrobiny soli i pieprzu, 1 łyżki oliwy i 1 łyżki wody. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać do połączenia.

Przygotowanie: 
Rozwałkować ciasto na wielkość blachy, posmarować sosem, poukładać szynkę (możną ja pociąć na paseczki lub w plastrach), kawałki mozzarelli obsypać ananasem i oprószyć żółtym serem.
Piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 220 stopni około 20 minut aż ser się rozpuści.

Pizza wiejska 
Ciasto wg przepisu wyżej
Farsz: 
Opcjonalnie - Ser mozzarella do pizzy
2 cebule, pokroić i zeszklić na łyżce oleju 6 -8 plastrów bekonu
Ser żółty starty
Sos pomidorowy przygotowany z 1 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżek ketchupu z dodatkiem 1 łyżeczki oregano, odrobiny soli i pieprzu, 1 łyżki oliwy i 1 łyżki wody.
Wystarczy wszystkie składniki wymieszać do połączenia.

Przygotowanie:
Rozwałkować ciasto na wielkość blachy, posmarować sosem, rozłożyć przygotowana cebulę, mozzarellę, bekon i oprószyć żółtym serem.
Piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 220 stopni około 20 minut aż ser się rozpuści.
Smacznego
















loading...
Prześlij komentarz