niedziela, 25 maja 2014

Mini drożdżówki z rabarbarem i kruszonką


Korzystając z owoców sezonowych powstały mini drożdżówki. To naprawdę fantastyczne ciastka, polecam na drugie śniadanie lub jako małe co nieco do kawy.






Składniki: 
  • 700 g mąki pszennej 
  • 125 g masła 
  • ½ szklanki cukru 
  • 2 jajka 
  • 250 ml mleka
  • ¼ łyżeczka soli 
  • 5 dag drożdży
  • 4 gałązki rabarbaru 


Kruszonka: 
  • 25 dag mąki 
  • 15 dag cukru 
  • 15 dag masła  
  • Cukier waniliowy  

Przygotowanie około 30 sztuk 
Drożdże rozrobić w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru i mąki.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Jajka miksować z cukrem na puszysta masę, dodać wystudzone, rozpuszczone masło, sól i wyrośnięte drożdże.
Stopniowo dosypywać mąkę i wyrabiać ciasto mikserem lub ręcznie do momentu, aż będzie lekko odklejać się od dłoni.
Misę z ciastem nakryć czystym ręcznikiem i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.


Między czasie rabarbar, umyć odciąć końcówki i pokroić na niewielką kostkę i przygotować kruszonkę.
Kruszonka
Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy w dłoni aż zrobią się większe grudki, które będzie można pokruszyć na cieście.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i z wyrośniętego ciasta formować małe kulki. Spłaszczyć je w dłoniach i ułożyć na blasze w odstępach, (ciasto w czasie pieczenia rośnie.) Na całą powierzchnię ciastek nakładać rabarbar i obsypać kruszonką.


Piec w nagrzanym do 200 st. C. piekarniku przez 15 minut i gotowe!
Smacznego 

loading...
Prześlij komentarz