wtorek, 27 maja 2014

Tarta ze szparagami – błyskawiczna bez zapiekania

 

Tarta, którą proponuje nie wymaga wcześniejszego zapiekania i wierzcie mi fantastycznie smakuje. Przygotowuje się ja błyskawicznie szybciej niż potrawy jednogarnkowe :) Wystarczy na gotowy blat poukładać składniki zalać sosem zapiec i gotowe. W pół godziny mamy gotowy aromatyczny, piękny posiłek na obiad lub kolację.




Tym którzy nie wiedzą przypomnę, że w zależności od tego jaką chcemy przygotować tatrę mamy zawsze dwie możliwości, albo najpierw zapiec samo ciasto i dopiero po upieczeniu układać produkty i ponownie je piec, albo od razu piec z nadzieniem. Na którą się decydujemy w dużej mierze zależy od produktów.



Dziś tarta bez konieczności wcześniejszego zapiekania. Podkreślam to ponieważ jakiś czas temu przeczytałam w Internecie, iż ciasto do tarty powinno się zawsze dwukrotnie zapiekać najpierw samo, a potem drugi raz ze składnikami bo inaczej powstaje zakalec. Rzekomo przez dodanie surowych składników do ciasta. Totalna bzdura.

Składniki:
  • 1 opakowanie francuskiego ciasta 
  • 15 pomidorków koktajlowych 
  • Pęczek zielonych szparagów 
  • 1 kulkę mozzarelli 
  • 100 g żółtego startego sera 
  • Pęczek szczypiorku 
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz i sól 
  • 1 łyżka mleka do posmarowania skrawków ciasta 
  • Gotowany makaron ( można zrezygnować z niego, ja wykorzystałam go tylko dlatego, że został mi z dnia poprzedniego więc by nie wyrzucać użyłam, ale nie ma takiej konieczności. W tartach i zapiekankach to jest fantastyczne, że nie tylko dodajemy świeże produkty ale również pozbywamy się resztek z lodówki :)  

Przygotowanie:
  1. Włączamy piekarnik do 190 st. C. by się zdążył nagrzać. 
  2. Ciasto rozwijamy na blachę i gęsto nakłuwamy widelcem(ja użyłam dużej blachy do pizzy 34 cm) poza brzegami blachy obkroić ciasto, wykorzystamy je na końcu. 
  3. Na spodzie rozkładamy jeśli mamy makaron jeśli nie samą mozzarellę pokrojoną w plastry. 
  4. Pomidorki przeciąć na pół i porozkładać na całej powierzchni 
  5. Na to w kształcie zegara układamy szparagi ( najpierw szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce około 2-3 cm). 
  6. Całość oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
  7. Zasypać drobno posiekanym szczypiorkiem, a na sam koniec serem. 
  8. Pozostałe ciasto rozwałkować pociąć na paski i poukładać pomiędzy szparagami, posmarować je mlekiem. 
  9. Teraz wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 190 st. C. i pieczemy około 25 minut, aż kawałki ciasta i ser się zarumienią. 
Gotowe, prawda, że łatwo, smacznie i szybko?
loading...
Prześlij komentarz