czwartek, 19 czerwca 2014

Nadziewane i zapiekane kiełbaski


Ta propozycja zdecydowanie jest pomysłem na prosty obiad. Kiełbasa bogata w smaki curry w połączeniu z grzybami tworzy wyśmienity duet. Całą potrawę przygotowuje się szybciutko, a piecze jeszcze krócej bo tylko do momentu aż ser się za złoci. Zwykle większość składników do przygotowania tej potrawy mamy w domu. Jeśli nie mamy akurat świeżych pomidorów można użyć pomidorów z puszki. A warto spróbować bo jest pyszna i bardzo sycąca.



Składniki dla 4 osób:

  • 350 g pieczarek 
  • 1 cebula duża 
  • 2 duże pomidory 
  • 1 jajko 
  • Trochę oliwy 
  • 1 łyżeczka curry 
  • ¼ szkl. śmietany najlepiej 30% 
  • 150 g tartego, żółtego sera 
  • Sól, pieprz 
  • Około 600 g kiełbasy u mnie to były 3 laski ale długie


Przygotowanie:
Myjemy pieczarki, drobno kroimy i przesmażamy razem z cebulą na odrobinie oleju, aż do odparowania soku z pieczarek. Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Włączamy piekarnik by się nagrzał do 220 st. C. Pomidory kroimy na plasterki, a kiełbasę rozkroić wzdłuż prawie do samej skórki. Formę w której będą pieczone kiełbasy wysmarować odrobiną oleju. Jajko wymieszać z curry, śmietaną, połową sera oraz grzybami z cebulką. Rozkrojoną kiełbasę umieścić w formie i wypełnić farszem. Na kiełbasach ułożyć plasterki pomidorów i posypać resztą tartego sera. Włożyć do nagrzanego piekarnika piec około 15 minut na zloty kolor sera.
Smacznego
loading...
Prześlij komentarz