środa, 18 czerwca 2014

Serowa pasta na trzy sposoby


"Moje najlepsze przepisy" tym razem serwują pastę serową. Ser jest pyszny pod każdą postacią, ale jeśli znudził Wam się zwyczajny plaster białego czy żółtego sera na kanapce, to zapraszam do spróbowania past serowych. Banalnie proste w przygotowaniu. zaś w smaku na pewno niebanalne , niemonotonne i bardzo praktyczne, gdyż można przygotować je z resztek różnych rodzajów sera.


Pasta z sera camembert
125 g sera camembert
1 łyżka masła
1/2 cebuli
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki siekanego szczypiorku
sól, pieprz, ewentualnie kminek

Camembert i masło rozgnieść widelcem. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce wraz z pozostałymi dodatkami wymieszać z serowym kremem. Doprawić do smaku, podawać do tostów wraz z plasterkami pomidora.

Pasta z twarożku śmietankowego
100 g twarożku
50 g startego parmezanu
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki soli
2 krople sosu worcester
biały pieprz

Twarożek połączyć z parmezanem i mieszać na gładka masę, przyprawić wymienionymi dodatkami lub zamiennie 4-6 łyżkami ketchupu. Idealna pasta do kanapek, krakersów i chrupkiego pieczywa. Najlepiej smakuje przybrana koperkiem lub natka pietruszki.

Pasta z sera romadur
200 g sera romadur
1 cebula
200 g ogórków
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ser, obrana cebulę oraz obrany i pozbawiony nasion ogórek pokroić w drobna kostkę, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku. Ciemny chleb z masłem, posypany tartym chrzanem posmarować pastą i ozdobić rzodkiewką

loading...
Prześlij komentarz