wtorek, 17 czerwca 2014

Zupa botwinka


Botwinka jak sama nazwa wskazuje jest z botwiny, dlatego też jest zupą sezonową, możliwą do przygotowania tylko z młodych liści buraczków. Przyrządzą się ją na wiele sposobów, moja jest bardzo smaczna, niezwykle aromatyczna i pożywna. Świeży koperek i natka pietruszki sprawiają, że jej zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu i zachęca do spróbowania.





Składniki:
Pęk botwiny wraz z młodymi buraczkami
Pęczek włoszczyzny
4-5 ziemniaków (opcjonalnie)
4 ząbki czosnku i 1 cebula
Duży pęczek kopru i natki pietruszki
Sok z 1 cytryny
Minimum ½ szklanki śmietany 18% jeśli lubicie można dać troszkę więcej
Przyprawy: 1 łyżka oliwy, 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz( kostka rosołowa lub jarzynka opcjonalnie)
Dodatkowo: 3 jajka ugotowane na twardo



Przygotowanie: 
W garnku gotujemy wodę z oliwą (około 1,5 l jak będzie zupa za gęsta zawsze można na koniec dolać trochę więcej wody), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy drobno pokrojoną, umytą wcześniej włoszczyznę i umyte, obrane, pokrojone w kostkę młode buraczki i ziemniaki. Gdy warzywa się troszkę podgotują dodajemy wyciśnięty sok z całej cytryny i umyte, pokrojone liście botwiny wraz z łodygami oraz drobno posiekaną cebulę. Całość gotujemy kolejne 10-15 minut, dodajemy do garnka drobno posiekany czosnek i w tym momencie doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie jarzynką lub kostką rosołową. Gotujemy jeszcze maksymalnie 3 minutki by pozostał aromat czosnku. Odlewamy do jakiegoś naczynia 2 chochelki zupy by w nich rozprowadzić śmietanę. Rozprowadzoną (zahartowaną)śmietanę z powrotem przelewamy do zupy, dodajemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Napełniamy talerze zupą i podajemy z połówką ugotowanego jajka na twardo.
Smacznego



loading...
Prześlij komentarz