środa, 25 czerwca 2014

Ryż z truskawkami


Zostały mi truskawki trzeba było coś wymyślić i wymyśliłam, nawet kilka potraw. Na pierwszy ogień ryż z truskawkami, będą też inne, ale od czegoś trzeba by zacząć. Ryż jest fantastyczny, delikatnie posłodzony, zaś truskawek nie doprawiałam by nie było zbyt mdło. Wyszło doskonałe zestawienie słodkiego ryżu z odrobinę kwaskowymi owocami i jakie lekkie. Ja przygotowałam w niewielkiej formie deseru na dwie osoby, bo mąż za ryżem na słodko nie przepada. Zaś syn był wniebowzięty. Jeśli podwoicie porcje powstanie słodkie danie główne. Więc do dzieła. J



Składniki:
  • Troszkę więcej niż pół szklanki ryżu
  • 1 łyżka cukru
  • 25 dag truskawek
  • ½ laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ¾ szkl. wody
  • ¾ szkl. mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka śmietanki do dekoracji


Przygotowanie:
Ryż przepłukać w zimnej wodzie, wsypać do rondelka dodać masło, sól i  zagotować. Mieszamy cały czas do chwili zagotowania, od tego momentu gotujemy ryż 5 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem, potem dodajemy mleko, przekrojoną wzdłuż wanilię, cukier i gotujemy kolejne 5 minut, cały czas na maleńkim ogniu pod przykryciem. Co kilka minut dobrze jest przemieszać. Po tym czasie wyłączamy ogień zostawiamy ryż na oko 15 minut, przykryty pokrywką i na to ściereczką, aż wchłonie cały płyn.
Truskawki opłukać, poodrywać szypułki i zmiksować blenderem. Z ryżu usuwamy laskę wanilii i nakładamy go na talerzyki.


Ja użyłam miseczek w kształcie serduszek. Napełniłam je, a potem wyłożyłam na talerzyk i dookoła wylałam zmiksowane truskawki. Ozdobiłam kroplami śmietany. Każdą kropelkę wydłużyłam wykałaczką na kształt listka. Gotowe i jakie pyszne...

Smacznego


loading...
Prześlij komentarz