5 niebanalnych pomysłów na danie z grilla!
Sezon grillowy zachęca do
kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Marka Jan Niezbędny
przygotowała kilka prostych, ale oryginalnych przepisów, którymi możemy
zaskoczymy naszych gości. Za ich sprawą nasze grillowanie będzie nie tyko
pyszne, lecz także naprawdę zdrowe!
Aromatyczny
comber jagnięcy z grilla
Składniki:
- 1 kg combra jagnięcego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- łyżka listków świeżego rozmarynu
- tacki do grilla Jan Niezbędny
Mięso opłukać, osuszyć, a następnie natrzeć solą
morską i świeżo zmielonym pieprzem. Z oliwy, soku z cytryny, czosnku i
rozmarynu przygotować marynatę. Polane nią mięso marynować w lodówce przez
dobę. Po wyjęciu z marynaty mięso grillować na tacce ok. 40 min. Pokroić na
porcje. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
Grillowane
faszerowane papryki z mięsem mielonym i fetą
Składniki:
- 4 kolorowe papryki
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 200 g ugotowanego ryżu
- oliwa
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 200 g sera feta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i oregano
- sól, pieprz
- tacki do grilla Jan Niezbędny
Na patelni rozgrzać oliwę i
zrumienić na niej pokrojony drobno czosnek i posiekaną cebulę. Dodać mięso. Pod
koniec smażenia dodać pokruszoną fetę oraz przecier pomidorowy. Wszystko
połączyć z ugotowanym ryżem.
Papryki
umyć i rozciąć na pół. Usunąć gniazda nasienne i białe części. Napełnić je
farszem. Grillować na tackach do czasu,
aż papryki będą na wpół miękkie.
Orientalne
grillowane krewetki
Składniki:
- obrane krewetki królewskie
- kolorowa papryka
- olej roślinny
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka płatków chilli
- łyżka świeżej kolendry
- limonka
- sól
- patyki do szaszłyków Jan Niezbędny
- tacki do grilla Jan Niezbędny
W miseczce wymieszaj olej, sól,
płatki chili oraz sok wyciśnięty z limonki. Posiekaj drobno czosnek oraz
kolendrę. Dodaj do marynaty. Tak przygotowaną marynatą zalej krewetki i wstaw
je a godzinę do lodówki.
Z papryki usuń gniazdo nasienne
i pokrój ją na niewielki kawałki. Krewetki odsącz z marynaty i nabij je na
patyki, przekładając kawałkami papryki. Tak przygotowane szaszłyki połóż na
tacce do grilla i smaż ok. 8 minut, często je obracając, by krewetki
zarumieniły się z każdej strony.
Soczysta
grillowana dorada
Składniki:
- 2 całe dorady
- sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
- świeży tymianek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cytryna pokrojona w plasterki
- łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- folia aluminiowa Jan Niezbędny
Doradę wypatroszyć – naciąć
nożem na podbrzuszu i usunąć wnętrzności. Opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć
papierowym ręcznikiem. Do środka ryby włożyć plasterek cytryny, a wierzch
natrzeć solą morką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na wierzchu każdej ryby
zrobić po 3 nacięcia. W powstałe w ten sposób kieszonki włożyć świeży tymianek.
Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec na rozgrzanym grillu ok. 15-20 minut.
Grillowane banany z rumem
Składniki:
- 4 banany
- 60 ml rumu
- brązowy cukier
- tacki do grilla Jan Niezbędny
Banany umyj i osusz. Nie obierając ich ze skórki, przekrój
je wzdłuż. Miąższ polej rumem i posyp brązowym cukrem. Tak przygotowane banany
ułóż na tacce i grilluj ok. 8 minut. Banany będą smakować doskonale podane z
lodami waniliowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz