sobota, 28 czerwca 2014

Zupa fasolowa


Smaczna zupa o każdej porze roku, jednakże fasolowa zupa najbardziej nadaje się na mżyste dni bo jest bardzo treściwa, pożywna i rozgrzewająca. Fasolę do zupy koniecznie zalewamy wodą i odstawiamy na noc, dopiero kolejnego dnia rozpoczynamy gotowanie zupy. Samo przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i w ogóle nieskomplikowane. To jedna z tych zup do których chętnie się wraca. 

Składniki:
  • 350 g fasoli
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selery
  • 5 ziemniaków
  • 400 g kiełbasy, może być boczek (ja wolę chudsze zupy dlatego użyłam toruńskiej)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cebula
  • Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki majeranku, jeśli lubicie bardziej pikantnie ¼ łyżeczki chili
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki



Przygotowanie:
Fasole wypłukać włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę oleju, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować. Od zagotowania zmniejszyć temperaturę na niewielką i gotować 45 minut pod przykryciem.
Między czasie obieramy włoszczyznę i ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę.
Jak już minęło 45 minut dodajemy warzywa i dalej gotujemy jakieś 25 minut do miękkości.
Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na pozostałym oleju, aż cebulka ładnie się zeszkli i kiełbasa trochę podsmaży. Gotowe zasypujemy mąką i jeszcze 2 minuty smażymy mieszając drewniana łyżką. Całość z patelni zgarniamy od razu do zupy i dodajemy majeranek.

Sprawdzamy czy warzywa są miękkie jeśli tak doprawiamy zupę solą i pieprzem, jeśli jest za gęsta można dodać trochę wody i zagotować. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i nalewamy na talerze.

Smacznego



loading...
Prześlij komentarz