Dziś chciałabym Wam
zaproponować fantastyczny, włoski makaron z nadzieniem rybno-serowym zapiekany
w beszamelu z serem. Potrawa bardzo szybka w przygotowaniu, która wygląda i smakuje
genialnie. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom zapiekanek i tuńczyka. Podałam
ją posypaną szczypiorkiem i dodałam grillowane warzywa, które również wszystkim
polecam zwłaszcza w letnim sezonie. Prawda, że wygląda zachęcająco?
Składniki:
- 1 opakowanie rurek cannelloni (20 sztuk)
- 400 g sera ja użyłam 200 ricotty i drugie tyle mascarpone, bo takimi akurat dysponowałam, ale może użyć tylko jednego z tych gatunków, a nawet pomieszać z zwykłym serem twarogowym z wiaderka.
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- Pęczek natki pietruszki
- Sól i pieprz
Sos:
- 50 g masła
- 3 kopiaste łyżki maki pszennej
- 3 szklanki mleka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej oraz sól pieprz do smaku
- 180 g żółtego, startego sera
Przygotowanie:
Tuńczyka
odsączamy mocno z zalewy i łączymy z serem, masę należy dokładnie wymieszać widelcem.
Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek (czosnek można drobno posiekać lub przecisnąć
przez praskę)i pietruszkę. Doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem i jeszcze
raz dokładnie całość wymieszamy.
Przygotowaną
masą nadziewamy rurki. Najlepszy sposób to; przełożyć masę do woreczka, odciąć końcówkę
by powstał 1 centymetrowy otwór, rurkę postawić na stole i z góry wycisnąć do
niej nadzienie, aż będzie cała wypełniona. Nadzienia wystarczy na wszystkie
rurki. Nie można wkładać mniej bo wówczas rurka podczas pieczenia straci swój
kształt i się zapadnie. Będzie brzydki placek.
Przygotowane
rurki układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej. Nie
mogą leżeć na sobie. Odstawiamy rurki, nastawiamy
piekarnik na 190’ C by się zdążył nagrzać i przygotowujemy sos beszamelowy.
Sos beszamelowy:
Masło
rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, aż mąka pochłonie cały
tłuszcz. Zmniejszamy temperaturę i energicznie mieszając dolewamy mleko,
stopniowo. Trochę mleka i mieszać mocno by masa się połączyła w całość i znów trochę
mleka i mieszać, powtarzać czynność do wyczerpania mleka. Cały czas mieszając
by uniknąć powstania grudek. Gotowy gęsty sos zdjąć z kuchenki i doprawić do
smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowanym
sosem zalewamy rurki, tak by całe były przykryte i posypujemy startym serem, przygotowane
wkładamy do piekarnika na 30 minut.
Po 20
minutach można sprawdzić widelcem czy są miękkie, a ser rumiany.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz