Składniki:
- 650 g ziemniaków lub trochę więcej jak wolicie
- 1 ogórek wężowy, długi
- ½ pora
- Pęczek szczypiorku
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 łyżka Vegety lub kucharka i ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Zaczynamy od ogórka; obieramy
ze skórki kroimy na plastry oprószamy odrobiną Vegety i zostawimy aż puści sok.
Między czasie gotujemy w mundurkach ziemniaki, ostudzone, obieramy kroimy na
ćwiartki i na plasterki. Do ziemniaków dodajemy odsączonego z soku ogórka (należy
go odsączyć na sitku), drobno pokrojony szczypior i por. Por by był drobny
nacinamy kilkakrotnie wzdłuż, aż powstanie dużo, długich paseczków, a potem
siekamy w poprzek. Na koniec dodajemy do sałatki majonez pieprz i resztę
Vegety. Jak jest za mało doprawiona można dodać trochę więcej przypraw wg
własnego smaku. W Niemczech dodawano do niej jeszcze kilka kropli sosu
sojowego, ja z niego zrezygnowałam. Sałatka jest pyszna i bez niego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz