Lato to czas kiedy nasze
apetyty są nieco zmniejszone i też nikomu nie chce się stać nie wiadomo jak
długo przy garach, zwłaszcza w taki upał. To czas na odpoczynek, plaże,
spacery, tak więc sałatka będzie tu idealnym rozwiązaniem. Sałatka makaronowa jest
bardzo sycąca, ale także bardzo smaczna i co najważniejsze nadaje się na każdą
porę roku, użyte warzywa dostępne są w sklepach przez cały rok. Ostatnio
przygotowałam ją przy okazji imienin męża, goście byli zachwyceni, dlatego
zachęcam do przygotowania jej również na różnego rodzaju imprezy.
Składniki:
- Około 200 g dowolnego makaronu
- 2 puszki tuńczyka w zalewie
- 2 papryki: czerwona i zielona
- 15 pomidorków koktajlowych lub zwykłych, ale przy użyciu tych drugich, trzeba się pozbyć miąższu
- 10 oliwek
- 3-4 łyżki majonezu
- 1,2 łyżki jogurtu
- 1,5 łyżki ketchupu
- 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- ½ łyżeczki cukru, pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na
opakowaniu, przelać zimna woda i po ostudzeniu pokroić na dość drobno.
Majonez zmieszać z ketchupem,
papryką, jogurtem i cukrem.
Tuńczyka odsączyć, włożyć do
miski i rozdrobnić. Dodać papryki pocięte na paseczki, koktajlowe pomidorki i
oliwki pokrojone na pół lub zwykłe pomidory w grubszą kostkę ale bez miąższu.
Makaron zmieszać z warzywami i
tuńczykiem, polać sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz