Tym razem wanilia połączona z czekoladą to dwa smaki, które dominują w tym
serniku na bazie jogurtu i mascarpone. Serniczek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, co najważniejsze bardzo
smaczny, leki, orzeźwiający, super na letnią porę, a także na różne okazje i święta.
Składniki:
- 2 duże jogurty waniliowe lub naturalne
- 500 g serka mascarpone
- 150 g ciemnej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- ½ łyżeczka ekstraktu wanilii
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku do żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę zalać wrzątkiem i mieszać, aż do rozpuszczenia, odrobinę podgrzać
w mikrofalówce ale nie zagotować, gorąca lepiej się rozpuści. Gotową odstawić
by przestygła.
Między czasie do misy wkładamy kolejno ser, jogurty, cukier i wanilię,
całość chwilę miksujemy do połączenia składników. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i
mieszamy łyżeczką by wymieszały się składniki. Tak zahartowana wlewamy do misy
z masą serową miksując chwilę na najwyższych obrotach.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i połowę czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej - patrz tutaj. Ponownie miksujemy czekoladową masę
by wymieszać składniki.
Jeśli chcemy by sernik miał spód wykładamy tortownicę biszkoptami, jeśli nie
wlewamy do tortownicy całą białą masę serową, a na jej środek ciemną masę. Przy
pomocy łyżki kilkakrotnie rozprowadzamy masę czekoladową. Od środka tortownicy
wykonując ruch na zewnątrz. Nie mieszać by składniki się nie połączyły tylko przeciągnąć
kilka razy łyżkę tak jakbyśmy chcieli pokroić ciasto.
Gotowe wstawiamy do lodówki by się lekko ścięło. I takie delikatnie już ścięte oprószamy druga
połową czekolady startą na tarce jarzynowej, po czym ponownie wkładamy ciasto
do lodówki do całkowitego stężenia, na minimum 3 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz