Niejednokrotnie już wspominałam
jak pyszna i wielosmakowa jest kuchnia chińska. Już dawno się w niej zakochałam
i wciąż odkrywam nowe smaki. Tym razem danie niebanale, za to banalnie proste i
błyskawiczne, ale przede wszystkim bardzo smaczne, pożywne i zdrowe.
Kiełki są
bogatym źródłem witamin i pierwiastków, a krewetki nie dość, że zdrowe to
niskokaloryczne. Czy może być coś lepszego od jedzenia zdrowo, a przy tym
smacznie?
Polecam – spróbujcie sami!
Składniki dla 4 osób:
- Kubek ryżu
- 150 - 200 g drobnych krewetek W zależności jak bardzo lubicie :)
- 700 g kiełków z warzywami (ja kupiłam gotową mieszankę składająca się z kiełków fasoli, odrobiny marchwi pociętej na słupki i poszatkowanej włoskiej kapusty.) Można tą kompozycję stworzyć samemu z 350 g kiełków, dużej marchwi i odrobiny kapusty.
Ponadto;
- 1 czerwona cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- olej sezamowy lub oliwa z oliwek
- 1, 5 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- Sól
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie:
Zaczynamy od
marynaty do krewetek - w misce mieszamy sos sojowy z curry i 1 oleju.. Krewetki
dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki.
Gotowanie
ryżu.
W garnku rozgrzewamy dwie łyżki
oleju, dosypujemy kurkumę, chwilę niech się podsmaży, dodajemy ryż i szybko
podsmażamy mieszając, aż ryż nabierze żółtego koloru. Dolewamy 2 kubki
wody i 1 łyżeczkę soli; możemy użyć wrzątku lub zimnej wody z kranu. Ja zalewam
zimną, lecz mieszam co chwilkę do momentu zagotowania. Od tego czasu ryż
powinien gotować się jeszcze 8 minut na niewielkim ogniu pod przykrywką. Co
kilka minut dobrze jest go przemieszać. Po tym czasie wyłączamy ogień
zostawiamy ryż przykryty pokrywką i na to ściereczka, jeszcze na 15 minut. W
tym czasie pozostała woda, która nie zdążyła odparować wsiąknie w ryż. Będzie
soczysty, sypki i gotowy do podania.
W woku lub na
dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i drobniutko
posiekany czosnek, podsmażamy przez 2 minuty, następnie dodajemy krewetki z
całą marynatą, podsmażamy przez minutę i dodajemy warzywa. Całość smażymy 5-7
minut, nie za długo by kiełki pozostały smakowite i chrupiące. Po tym czasie
dodajemy ryż, dosalamy do smaku, podsmażamy
całość mieszając jeszcze dwie minuty. Sycące, azjatyckie, pachnące i smaczne
danie jest gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz