Truskawki już się kończą,
więc to chyba moja ostatnia propozycja z tymi owocami w tym roku. Kruche
ciasteczka z truskawkami są błyskawiczne, najlepsze na takie leniwe dni, kiedy
ratujemy się gotowcami. Oczywiście możemy użyć dowolnych owoców, jednakże
takich, które nie wymagają długiego pieczenia, gdyż ciasto francuskie piecze
się tylko 20 minut. Ciasteczka są naprawdę pyszne, słodkie, kruche, a nadzienie
truskawkowe je uatrakcyjnia, jak i również romantyczny kształt serduszek, wspaniałe do kawki lub mleka.
Do przygotowania używamy gotowego, kupnego ciasta francuskiego, na 12 dość dużych serduszek potrzebujemy :
- 2 ciasta francuskie
- 18 truskawek
- Cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mleka lub jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Ciasto rozwijamy i
wykrawamy z obu blatów 24 serduszka lub inne kształty. Połowę z nich rozcinamy
na środku na krzyż.
Do pieczenia można użyć
papier od ciasta. Rozłożyć na blasze , poukładać kilka serduszek, tyle ile się
zmieści. Na każde serduszko układamy 1,5 truskawki pokrojone na trochę mniejsze
części.
W jakimś naczyniu
mieszamy cukier z cukrem waniliowym i oprószamy nim wszystkie truskawki
rozłożone na serduszkach. Nakrywamy truskawki drugim, rozciętym serduszkiem i
widelcem ściskami brzegi ciasta by się ze sobą skleiły.
Wszystkie serduszka z
wierzchu smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Gotowe wstawiamy do
nagrzanego do 200 st. C. Piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż będą ślicznie
rumiane. Ciasteczka są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz