Tym razem zapraszam Was w hiszpańskie klimaty, gdyż paella jest klasycznym daniem hiszpańskim, a dokładnie pochodzącym z Walencji. O paelli powinno wiedzieć się 3 podstawowe rzeczy: po pierwsze jest to danie z ryżu, po drugie składa się również z sezonowych warzyw i po trzecie jest to potrawa jednogarnkowa, wszystko gotuje się w bulionie, można nawet uznać, że w jakimś sensie jest odpowiednikiem risotto. Sam fakt, że jest bogata w sezonowe warzywa daje daje nieograniczone możliwości przygotowania tego dania na własny niepowtarzalny sposób. Ponadto jest to potrawa niesamowicie sycąca, zachwycająca smakiem i prostotą wykonania, a także tęczą kolorowych warzyw - polecam.
Składniki dla 3-4 osób:
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- ¾ szklanki zielonego groszku
- 750 g bobu
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ryżu
- 1 łyżeczka szafranu
- 1 łyżeczka papryki
- 1 gałązka rozmarynu
- Sól, ½ pieprzu cayenne
- 1, 2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Na głęboką, rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Następnie wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażymy chwile by się zeszkliła, ale nie spiekła.
Czerwoną i żółtą paprykę myjemy, przecinamy w połowie, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na paski, dodajemy do reszty wraz z papryką w proszku i pieprzem, całość przesmażamy około 5 minut.
Potem dodajemy ryż, smażymy go chwile na patelni, aż stanie się szklisty niemalże przezroczysty. Całość zalewamy połową gorącego bulionu z szafranem i rozmarynem. Zostawiamy paelle na małym ogniu pod przykryciem na 5 minut.
W tym czasie płyn powinien się zredukować. Mieszamy, dodajemy bób i groszek, zalewamy pozostałym bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. (Jeżeli bób jest młody nie trzeba go obierać, w przeciwnym wypadku należy zdjąć skórkę, dodane warzywa mogą być również mrożone.)
Dalej gotujemy paelle na maleńkiej mocy pod przykryciem (około 15 minut), co jakiś czas mieszając. Odstawiamy z kuchenki na 5 minut nadal pod przykryciem, po tym czasie podajemy na stół. W Hiszpanii paelle podaje się na patelni na której była przygotowywana. Przed podaniem można doprawić sokiem z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz