Składniki:
- 8 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- ½ kg mąki
- 200 g margaryny
- 180 g śmietany 18%
- Szczypta soli
Dodatkowo 1 rozbełtane
jajko do posmarowania rogali.
Nadzienie czekoladowe:
1 tabliczka ciemnej
czekolady
2 łyżki kandyzowanej skórki
pomarańczowej
3 łyżki posiekanych
orzechów
2 łyżki rodzynek
2 łyżki brązowego
cukru
2 łyżki śmietany
Czekoladę rozpuścić w
kąpieli wodnej (na parze) dodać śmietanę i energicznie mieszając połączyć
składniki, dodać pozostałe produkty i wymieszać.
Nadzienie jabłkowe:
2 jabłka obrać ze
skórki i pokroić na ósemki, albo na 16 jeśli mają być cieńsze plastry.
Powycinać gniazda nasienne i dusić przez 5 minut w rondelku ze 100 ml wody i łyżką
cukru. 1 łyżkę cynamonu można dodać od razu do rondelka albo bezpośrednio oprószyć jabłka przed zawinięciem rogali.
Wszystkie składniki na
ciasto muszą być w temperaturze pokojowej.
Przepis:
Wszystkie składniki
umieścić w misie i zagnieść dobrze ciasto, tak by samo odchodziło od dłoni. Można
to zrobić przy użyciu miksera lub ręcznie. Przykryć misę ściereczką i zostawić
do wyrośnięcia.
Ja mam swój szybki sposób na rośnięcie ciasta. Nagrzewam piekarnik
do 100’ C i wyłączam. Wstawiam do niego miskę z przykrytym ciastem i zostawiam
uchylone drzwiczki piekarnika. Sprawdzam po 15 minutach. Ciasto w ten sposób
wyrasta bardzo szybko maksymalnie w przeciągu 30 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienkie placki
około 15-17 cm. Połowę placka pociąć na paski w centymetrowych odstępach.
Na połowie placka rozsmarować nadzienie czekoladowe
lub ułożyć jabłka i zwijać w rulon. Ruloniki wygiąć na kształt rogala lub
pozostawić proste, przełożyć na blaszkę, posmarować jajkiem i piec w nagrzanym
do 190’ C piekarniku na złoty kolor (około 20 minut).
Podawać na gorąco, ciepło lub na zimno J
Smacznego!
Przelicznik drożdży w tym wpisie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz