wtorek, 15 lipca 2014

Sałata z cukinią, papryką i pomidorkami


Nie raz nam się wydaje, że nie mamy już pomysłu na sałatkę do obiadu. Z doświadczenia wiem, że najlepsze, najsmaczniejsze sałatki są takie, które nie są przeładowane ilością składników. Wystarczy 3-5 by stworzyć naprawdę pyszny bukiet smakowy. Kolejna dobra wiadomość to ta, że wystarczy wymienić którykolwiek ze składników by powstała zupełnie nowa kompozycja, a zarazem zupełnie inna sałatka. Dzisiejsza sałatka opiera się na cukinii, warzywie niezwykle zdrowym, łagodnym w smaku i lekkostrawnym. Cukinia zawiera bardzo dużo witamin (A, C, K, B1, PP, beta karoten)i minerałów takich jak; żelazo, potas i magnez. Jest to warzywo, które pozytywnie wpływa na procesy trawienne dlatego dziś  w pysznej sałatce na surowo – polecam.



Składniki  jak widać na zdjęciu:
  • Niewielka sałatka
  • 3 cukinie młode tzn. takie które nie przekraczają 18-20 cm
  • 3 żółte papryki
  • 1 czerwona cebula

Warzywa myje i osuszam. Cukinii, odcinam końcówki przekrawam wzdłuż i kroję na plasterki, wkładam do małej miseczki zasypuje odrobiną soli, wymieszam, po czym odstawiam na 15 minut by puściła sok, który odlewam przed dodaniem cukinii do sałatki.  
Miedzyczasie przygotowuję pozostałe warzywa i sos. Sałatę rwę na niewielkie strzępy i wrzucam do salaterki. Następnie rozkrawam paprykę na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroje w paseczki dodaje do sałaty. Cebule obieram, przekrawam na ćwiartki i kroje w cienkie paseczki, dodaje do warzyw wraz z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połówki. Teraz dodaje odsączona cukinię, zalewam sosem i podaje na stół. J



Sos francuski:
·                     2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
·                     Sok z ½ cytryny
·                     1 łyżeczka francuskiej musztardy
·                     Sól i pieprz do smaku
·                     3 łyżki oliwy z oliwek
Wymieszać wszystkie składniki poza oliwą, ją dodajemy na końcu, mieszamy i polewamy sałatkę.

Smacznego!

loading...
Prześlij komentarz