To dodatek który, fantastycznie
komponuje się z rybą i mięsem. Mimo, iż często serwuje inne sałatki do ryby, to
surówka z kiszonej kapusty jest moim numerem jeden. Jeszcze gdy byłam dzieckiem
robiła ją moja mama i ja również ją powielam, to chyba jeden z najstarszych
przepisów na surówkę jaki znam. Polecam jest bardzo smaczna, prosta w wykonaniu
i zdrowa, jest bogatym źródłem witamin i minerałów.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie można dodać łyżkę posiekanej drobno natki pietruszki lub koperku, aczkolwiek nie jest to wymagane.
Przygotowanie:
Kapustę odciskamy od soku (jeżeli jest bardzo kwaśna, należy przepłukaćą w zimnej wodzie).
Do kapusty dodajemy drobno
posiekaną cebulkę, utarte na jarzynowej tarce jabłko i marchewki oraz wszystkie
przyprawy. Zalewamy oliwą i mieszamy najlepiej przy tym zagniatając dłonią,
wówczas wszystkie składniki lepiej się połączą, a smaki przegryzą. Przygotowaną
surówkę odstawiamy na 20 minut do lodówki po tym czasie sprawdzamy czy nie
trzeba jeszcze ewentualnie odrobinę doprawić.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz