To chyba jedna z najstarszych,
polskich zup. Tradycyjna zupa zasypana kaszą, dzięki niej
jest bardzo sycąca i smaczna.
Miłośnicy mięsa mogą ugotować krupnik
na mięsie np. na skrzydełkach drobiowych, piersi lub żeberkach. Wówczas
najpierw gotujemy do miękkości mięso, wyjmujemy je, a w wywarze gotujemy zupę wg przepisu. Na sam
koniec dodajemy obrane, pozbawione kości mięso z powrotem do zupy.
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej;
- 4 średnie ziemniaki
- 2-3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera;
- kawałek pora;
- natka pietruszki (może być mrożona)
- 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- 2 kostki rosołowe drobiowe;
- przyprawy (sól, jarzynka, Vegeta albo Kucharek)
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie
Warzywa,
oprócz ziemniaków pokroić w kostkę lub słupki, zalać 2 l zimnej wody (lub
wywarem z mięsa – jeśli używamy wywaru z mięsa nie dodajemy oliwy, ani kostek
rosołowych). Do gotujących się warzyw dodać, oliwę, liście laurowe i ziele angielskie, przykryć pokrywką i
gotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, kaszę i kostki rosołowe.
Gotujemy pod przykryciem kolejne 25 - 30 minut. Doprawiamy do smaku zupę i dodajemy natkę
pietruszki. Krupnik gotowy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz