piątek, 1 sierpnia 2014

Bakłażany zapiekane z kurczakiem



Zapiekane warzywa z mięsem, pod pierzynką z sera to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nawet typowi zjadacze mięsa, ze smakiem pożerają takie kompozycje. Osobiście uwielbiam zapiekać i grillować różne warzywa z mięsem bo super nadają się na obiad, kolację czy imprezkę. Pięknie zdobią półmiski, a i wszyscy zjadają je ze smakiem. Przekonajcie się sami - to jest pyszne.




 Składniki na 3 bakłażany:
  • 60 dag filetu z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • Oliwa do smażenia
  • 100 g startego żółtego sera
  • Przyprawy sól, pieprz, curry
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego


Przygotowanie:
Bakłażany umyć, rozciąć wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrążyć cały miąższ. Oprószyć  środek solą i zostawić. Miąższ posiekać na drobniejsze cząstki.


Cebulę obrać i pokroić na większą kostkę lub w pół piórka. Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso, oprószyć przyprawami i smażyć co jakiś czas przewracając na patelni do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać posiekany miąższ i wszystko dusić na niewielkim ogniu około 5 minut co jakiś czas mieszając. Doprawić łyżeczką ciemnego sosu sojowego. Doprawione dusić jeszcze 1-2 minuty i zdjąć z ognia.


Bakłażany opłukać z soli, delikatnie oprószyć pieprzem i napełnić nadzieniem. Ułożyć na blasze i zasypać serem. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika na  30 - 35 minut aż całość będzie rumiana.
Smacznego!



loading...
Prześlij komentarz