Zapiekane warzywa z mięsem, pod pierzynką z sera to
prawdziwa uczta dla podniebienia. Nawet typowi zjadacze mięsa, ze smakiem
pożerają takie kompozycje. Osobiście uwielbiam zapiekać i grillować różne
warzywa z mięsem bo super nadają się na obiad, kolację czy imprezkę. Pięknie
zdobią półmiski, a i wszyscy zjadają je ze smakiem. Przekonajcie się sami - to
jest pyszne.
Składniki na 3 bakłażany:
- 60 dag filetu z piersi kurczaka
- 1 cebula
- Oliwa do smażenia
- 100 g startego żółtego sera
- Przyprawy sól, pieprz, curry
- Dodatkowo:
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, rozciąć wzdłuż na połówki i łyżeczką
wydrążyć cały miąższ. Oprószyć środek
solą i zostawić. Miąższ posiekać na drobniejsze cząstki.
Cebulę obrać i pokroić na większą kostkę lub w pół
piórka. Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso,
oprószyć przyprawami i smażyć co jakiś czas przewracając na patelni do lekkiego
zrumienienia. Następnie dodać posiekany miąższ i wszystko dusić na niewielkim
ogniu około 5 minut co jakiś czas mieszając. Doprawić łyżeczką ciemnego sosu
sojowego. Doprawione dusić jeszcze 1-2 minuty i zdjąć z ognia.
Bakłażany opłukać z soli, delikatnie oprószyć pieprzem i
napełnić nadzieniem. Ułożyć na blasze i zasypać serem. Wstawić do nagrzanego do
200 st. C. piekarnika na 30 - 35 minut aż
całość będzie rumiana.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz