Któregoś razu przekonałam się, że niektórzy w surówce nie odróżniają cukinii od ogórka, ani po wyglądzie, ani po smaku. A Wy? Przekonajcie się sami… J
To surówka tylko trzy składnikowa, ale mimo, że jest taka
minimalistyczna jest naprawdę smaczna, dietetyczna, a przy tym błyskawiczna w przygotowaniu.
Pomidory o tej porze roku są najsmaczniejsze, nagrzane słońcem, czerwone, pachnące i mięsiste. Tak naprawdę stanowią doskonały dodatek dosłownie do wszystkiego. Cukinia najlepiej gdy jest młoda, niezbyt wyrośnięta taka do 18-20 cm, wówczas można ją przygotowywać nawet nie obierając ze skórki. Całość polana pysznym sosem vinegrette - prosto, zdrowo i smacznie.
Pomidory o tej porze roku są najsmaczniejsze, nagrzane słońcem, czerwone, pachnące i mięsiste. Tak naprawdę stanowią doskonały dodatek dosłownie do wszystkiego. Cukinia najlepiej gdy jest młoda, niezbyt wyrośnięta taka do 18-20 cm, wówczas można ją przygotowywać nawet nie obierając ze skórki. Całość polana pysznym sosem vinegrette - prosto, zdrowo i smacznie.
Proporcje składników zależą tu tak naprawdę od Was czy będzie
więcej cukinii czy pomidora.
U mnie były to:
- 3 cukinie
- 1 pomidor
- 5 Cebulek wraz ze szczypiorkiem
Sos winegret biały (vinegrette) ze
śmietaną
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 2 łyżki śmietany (lub greckiego jogurtu)
- Sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania sosu.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki:
pomidory na nieco większą kostkę, cukinię wzdłuż na ćwiartki, a potem na
plasterki, a dymkę ze szczypiorkiem należy w miarę drobno posiekać.
Polać sosem, wymieszać i gotowe! Opcjonalnie można dodać natkę pietruszki.
Smacznego!
Polecam również:
Zapiekane brokuły z cukinią
Faszerowaną cukinię
A także wiele innych potraw z udziałem cukinii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz