środa, 6 sierpnia 2014

Prosta surówka z cukinii, pomidora i dymki

Któregoś razu przekonałam się, że niektórzy w surówce nie odróżniają cukinii od ogórka, ani po wyglądzie, ani po smaku. A Wy? Przekonajcie się sami… J


To surówka tylko trzy składnikowa, ale mimo, że jest taka minimalistyczna jest naprawdę smaczna, dietetyczna, a przy tym błyskawiczna w przygotowaniu. 
Pomidory o tej porze roku są najsmaczniejsze, nagrzane słońcem, czerwone, pachnące i mięsiste. Tak naprawdę stanowią doskonały dodatek dosłownie do wszystkiego. Cukinia najlepiej gdy jest młoda, niezbyt wyrośnięta taka do 18-20 cm, wówczas można ją przygotowywać nawet nie obierając ze skórki. Całość polana pysznym sosem vinegrette - prosto, zdrowo i smacznie.


Proporcje składników zależą tu tak naprawdę od Was czy będzie więcej cukinii czy pomidora.

U mnie były to:
  • 3 cukinie
  • 1 pomidor
  • 5 Cebulek wraz ze szczypiorkiem


Sos winegret biały (vinegrette) ze śmietaną
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki śmietany (lub greckiego jogurtu)
  • Sól, pieprz do smaku 

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania sosu.

Przygotowanie:
Warzywa myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki: pomidory na nieco większą kostkę, cukinię wzdłuż na ćwiartki, a potem na plasterki, a dymkę ze szczypiorkiem należy w miarę drobno posiekać.
Polać sosem, wymieszać i gotowe! Opcjonalnie można dodać natkę pietruszki.
Smacznego!



Polecam również:
Zapiekane brokuły z cukinią
Faszerowaną cukinię
A także wiele innych potraw z udziałem cukinii


Sałatka zamiast kanapki! Płaski brzuch- posiłki dietetyczne Lato w pełni!
loading...
Prześlij komentarz